Raed Arafat (captură video)

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a precizat că asupra pandemiei de acum a avut un impact important criza economică din 2010-2011, când salariile medicilor au fost reduse cu 25%, motiv pentru care s-a ajuns la plecarea a sute de specialiști în străinătate.

De asemenea, secretarul de stat a mai spus că sistemul sanitar a fost gândit ca o afacere, iar în fața unui dezastru de „lungă durată”, acest sistem nu va rezista. Mai mult, el e de părere că în perioada respectivă s-au făcut „greșeli mari” în ceea ce privește sectorul sanitar.

„Trebuia să fie lăsat în pace (sectorul sanitar), să meargă mai departe. Cele mai mari pierderi de personal şi impact le-am avut atunci. (…) Criza are impactul ei inclusiv astăzi, noi am simţit impactul ei asupra pandemiei de acum”, a spus Raed Arafat, relatează Agerpres.

Sute de medici au decis să plece în alte țări pentru o viață mai bună

Prezent la o dezbatere organizată în sistem de videoconferinţă de Profit Health.forum, Arafat a mai menționat că sute de specialiști din domeniul medicinei de urgență au decis să plece în Vest, pentru un trai mai decent.

„Nu am găsit destui anestezişti, medici de urgenţă, destul personal. Multe alte probleme serioase nu funcţionau”,  a mai spus Arafat. Totodată, șeful DSU a mai spus că sistemul medical din țara noastră nu este îndeajuns protejat, iar medicii sunt sub o presiune continuă, în special de când a început pandemia.

Mai mult, el a mai menționat că pandemia este „o școală” despre modul în care regulile trebuie adaptate rapid pentru a evita un dezastru.

„Mai trebuie să învăţăm un lucru – pe o perioadă de dezastru nu merg regulile pentru o perioadă de normalitate. Când ai o situaţie în care eşti copleşit, eşti supraîncărcat, trebuie să te adaptezi, regulile trebuie să se adapteze rapid”, a concluzionat Raed Arafat.

În perioada 2010-2016, peste 14 mii de medici români au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării.

Citește și Când, cum și de ce a eșuat „statul eșuat”? Răspunsul e sugerat de seria neagră a celor 14 incendii produse în spitale în ultimul an

Articolul precedentCartel Alfa susține introducerea „taxei de solidaritate”, în ciuda avertizărilor venite din partea investitorilor
Articolul următorTurnătorii pot ieși mai devreme la pensie
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.