Un funcționar public din Mangalia a fost arestat preventiv și trimis în judecată, după ce s-a descoperit că a solicitat și primit mii de euro pentru a facilita desfășurarea de acte de comerț pe plajă, fără avizele necesare.
Inculpatul era în postura de a face demersurile nelegale dat fiind că deține funcția de conducere a unei societăți aflate în subordinea Consiliului Local Mangalia.
Iar procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța – arată că Dorinel Colgiu, ca director al SC Goldterm SA, a strâns din activitățile ilegale în jur de 15.000 de lei. Mai mult, acesta a și fost prins în flagrant, în decursul acestei veri, moment în care a și fost arestat preventiv.
Acum, dosarul directorului-inculpat a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunerea de a se înlocui măsura arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu. Iar judecătorii au admis zilele trecute „cererea formulată de DNA-ST Constanţa şi de inculpatul Colgiu Dorinel.
Înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Colgiu Dorinel – prin încheierea nr.496/P/JDL din 16 iulie 2024 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Constanţa cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
Dispune punerea în libertate a inculpatului, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză, de sub puterea mandatului de arestarea preventivă nr.7/P din 16.07.2024 emis de Curtea de Apel Constanţa la data rămânerii definitive a prezentei şi plasarea în arest la domiciliu.
Inculpatul Colgiu Dorinel are obligaţia de a nu părăsi imobilul din (…), fără permisiunea instanţei în faţa căreia se află cauza. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are şi următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu martorii nominalizaţi în citativul rechizitoriului.
Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu se poate înlocui cu măsura arestării preventive. Desemnează Poliţia oraş Bragadiru, jud.Ilfov, ca autoritate de verificare periodică a măsurilor şi obligaţiilor inculpatului. Măsurile dispuse se comunică către Poliţia oraş Bragadiru”.
Tot la Tribunalul Constanța se va discuta și referitor la menținerea măsurilor asiguratorii, dat fiind că în decursul anchetei a fost dispus sechestrul asigurător asupra mai multor sume de bani ce aparțin lui Colgiu.
Aceasta pentru că, din ce detaliază DNA, „în perioada 2023 – 2024, inculpatul Colgiu Dorinel ar fi pretins și primit în mai multe tranșe, suma de 15.000 de euro (echivalentul a 75.000 lei) de la un om de afaceri, cu punct de lucru în zona limitrofă plajelor Saturn – Venus, având ca obiect de activitate desfășurarea de acte de comerț pe plajă, la bar și închiriere de șezlonguri, pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și Poliției Locale Mangalia și a-i determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în mod corespunzător în sensul de a permite societății comerciale respective să își desfășoare activitatea comercială în sezonul estival 2023 în lipsa autorizației „Aviz program de funcționare” emisă de Primăria Municipiului Mangalia și fără a fi supusă unor controale din partea Poliției Locale Mangalia și astfel să nu fie sancționată contravențional.
Ulterior, în perioada iunie – iulie 2024, inculpatul Colgiu Dorinel ar fi pretins de la același om de afaceri suma de 15.000 de euro pentru a-și trafica influența în același mod prezentat anterior.
În perioada mai – iunie 2024 inculpatul Colgiu Dorinel ar fi pretins și primit în două tranșe printr-un intermediar, de la un om de afaceri suma de 50.000 lei pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și a-i facilita acestuia eliberarea unei autorizații de funcționare, fără ca societatea să plătească suma de 80.000 lei ce reprezenta o taxă anuală pentru magazinele ce depășesc o suprafață de vânzare de peste 250 mp potrivit unei hotărâri a Consiliului Local.
Ulterior, la data de 01 iulie 2024, persoana respectivă care administra o societate comercială ce are ca obiect comercializarea de materiale de bricolaj, ar fi primit autorizația de funcționare pentru o taxă anuală de 239 lei stabilită pentru magazinele cu o suprafață de vânzare mai mică de 250 mp.
La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie 2024, inculpatul Colgiu Dorinel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, printr-un intermediar, de la un om de afaceri suma de 15.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcționarilor publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și Poliției Locale Mangalia și că-i va determina pe aceștia să permită ca societatea omului de afaceri să-și desfășoare activitatea în continuare, fără autorizație de funcționare.
În contextul menționat mai sus, la data de 09 iulie 2024, inculpatul ar fi primit suma de 60.000 lei din banii pretinși inițial, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.