Pentru că de multe ori am fost de acord cu ei (au făcut și lucruri bune) și le-am semnat niște petiții sunt în minunata lor baza de date. Aseară primesc un mail prin care-mi cer să semnez petiția ”Pedepsiți traficanții de droguri, nu consumatorii”!

Fiind un subiect sensibil, mă apuc să citesc minunea. O redau pe toată, integral cum ar veni…

” Către:
Nicolae Ciucă, președintele Senatului

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, cerem respingerea proiectului PNL care prevede închisoare pentru consumatorii prinși cu droguri ușoare la graniță, pentru propriul consum. Această inițiativă radicală este contrară tendințelor europene care tratează consumul de droguri ca pe o problemă de sănătate publică, nu penală. În loc să pedepsiți consumatorii, ar trebui să investiți în prevenție și în centre de tratament.

De ce este important?

Recent, PNL a înregistrat la Senat un proiect care prevede că cei care introduc în țară droguri de risc pentru consumul propriu (de exemplu ecstasy, canabis) riscă 5 ani de pușcărie [1]. Este cea mai mare pedeapsă pentru consumatori prevăzută de legislația din România.

Dacă o astfel de lege trece de Parlament, s-ar ajunge în situația absurdă ca o persoană prinsă cu câteva grame de canabis la graniță, destinate consumului propriu, să ajungă la închisoare. Chiar dacă, în alte state europene, această cantitate ar fi considerată legală.

În 2001, Portugalia a dezincriminat toate drogurile pentru consum personal, iar consumatorii au fost direcționați către tratamente și servicii de consiliere. Aceste măsuri au dus la scăderea ratei consumului de droguri printre tineri, iar mortalitatea cauzată de supradoze a fost printre cele mai mici din Europa.

Și Spania permite consumul privat de canabis, iar consumatorii nu sunt urmăriți penal, ci încurajați să urmeze programe de prevenție și tratament.

Dacă nu acționăm acum, acest proiect va fi votat din motive electorale, fără să abordeze soluțiile reale – prevenția și tratamentul. Iar consumatorii de droguri ușoare vor fi transformați în infractori și trimiși la închisoare pentru fapte minore, care nu afectează siguranța publică.

De aceea, îi cerem președintelui Senatului să oprească acest proiect toxic. Nu putem permite unor politicieni iresponsabili să profite de adicția unor oameni.

Alătură-te și tu acestui demers. Când suntem mulți, ne facem ascultați. Semnează acum petiția!

***

Note:
[1] B489/2024 – Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri”

Știu că-mi voi lua hate cât cuprinde, însă un exercițiu democratic e bine venit din când în când chiar și cu un ONG atât de cunoscut! 

Să o luăm cu începutul – din primul paragraf e vorba despre Nicolae Ciucă și PNL! Nu am nicio afinitate nici cu unul nici cu celălalt, ca să fie clar, din capul locului! Este însă ciudat timingul. Unul e candidat la președinția României, celălalt e partidul care-l susține!…ok, coincidență!

Ei sunt vinovați că au depus proiectul acum, înainte de alegeri alergând și încercând să sensibilizeze votanții. Dar oare chiar l-au depus acum?

Voi, semnatarii cereți respingerea proiectului…minunat. Spuneți-mi, voi semnatari și semnatare, ați văzut vreodată cu ochii voștri un om sub influența drogurilor? Alea pentru consum propriu pe care le vreți voi legale…Ați vorbit cu vreunul? Daaa, știu, toți i-ați văzut…dar au fost ”săracii” de ei violenți cu voi? Cum v-ați apărat? Ați fugit? Ați sunat la 112? Sau ați făcut o petiție?

În continuare, este ca și cum acuzați compania producătoare de mașini că un Gigel, sub influența (legală boss a) drogurilor v-a omorât copilul. Copilul vostru! Pe care voi l-ați crescut. Parte din voi. Acum e în mormânt! Pentru totdeauna! Pa! E dus, mort, nu vă mai zâmbește și nu vă mai strigă!

Sunt de acord cu toți cei care vor să interzică TOTAL drogurile! Vreți droguri ”ușoare”? Înscrieți-vă în Registrul Național, și, sub ochii atenți ai statului (mă rog, aici e mult de muncă, dar așa a fost în toate țările la început de drum) drogați-vă legal, controlat!

Sunt de-a dreptul scârbit de faptul că voi nu v-ați gândit (sanchi, nu v-ați gândit, dar ajungem și acolo în curând) la ce se va putea întâmpla pe lanțul logicii voastre!

Atenție MARE LA EXPRIMARE! Este de o parșivenie scabroasă! ”Chiar dacă, în alte state europene, această cantitate ar fi considerată legală.” …AR FI CONSIDERATĂ…Care state? De ce nu le dați numele? Cantitățile legale? Măi să fie…v-a scăpat? Detalii, Declic, detalii!

Ați dat exemplu Portugalia. Eu nu sunt cu drogurile, și, ca să fiu, am apelat la google. Fiți atenți ce a ieșit la ceas de seară, primul rezultat –

”Consumatorii de droguri şi un sistem îngăduitor

Norman Striegel

13.09.202313 septembrie 2023

Politica liberală a Portugaliei în privinţa consumului de droguri începe să supere populaţia. Fiindcă dependenţii au ajuns să se drogheze peste tot în spaţiul public, inclusiv în faţa şcolilor, mulţi cer o mai bună protecţie pentru populaţie şi mai puţină grijă faţă de consumatori. „Se droghează pe străzi. Dacă nu-ţi place, trebuie să treci pe trotuarul celălalt”, povesteşte un cetăţean revoltat.”

Sursa este DW, un ”site”, zic eu destul de serios. Click aici dacă nu credeți.

Alt click aici dacă vreți să vedeți și alte păreri, de data asta, oficiale, de la poliții, organizații guvernamentale, treburi serioase din Europa.

De ce această așa zisă petiție este bine să-și păstreze locul la rand este pentru că în text nu se spune nimic decât că Declic, pe cuvântul lui, are dreptate!

Declic, vino cu expertize, vino cu voci care să conteze, vino cu propuneri legale corecte și coerente, vino TU cu o propunere de lege. Cam greu, nu? Mai ușor e să faci… petiții!

Dar, uite, vă propun ceva – cereți-le părerea și părinților Robertei și lui Sebastian despre această…petiție a voastră!

VIASorin PREDA
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentDecorații de la Iohannis pentru mai multe cadre didactice din țară
Articolul următorUn locotenent colonel și un maior, acuzați de fapte de corupție
Sorin PREDA
Senior partner Ziarul de Investigatii