Nu e „lapte și miere” între PSD și PNL Alba, după ce președintele Consiliului Județean de aici, liberalul Ion Dumitrel, a criticat măsurile luate – la nivel național – vizavi de prevenirea răspândirii Pestei Micilor Rumegătoare (PMR).
Ion Dumitrel a fost critic ieri la adresa ministrului PSD al Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, cu ocazia participării la un eveniment din județ: „Coborâtul Oilor” care, așa cum arată acesta, s-a sărbătorit fără oi!
Președintele Consiliului Județean Alba a fost ușor sarcastic la adresa lui Florin Barbu, pe care l-a indicat drept principalul răspunzător pentru măsurile privind PMR:
„Mulțumim” ministrului Agriculturii, întrucât sub amenințarea lui am sărbătorit „Coborâtul Oilor” fără oi! Oricât de vitrege ar fi condițiile impuse, vom susține și vom duce mai departe aceste frumoase tradiții strămoșești, alături de oamenii de aici și crescătorii de animale din Alba și din toată țara, împotriva voinței unora”, a scris Dumitrel pe Facebook.
Reacția PSD Alba nu a întârziat să apară – tot pe Facebook, sub forma unui comunicat de presă. Astfel, social democrații își apără ministrul, atrăgând atenția că măsurile sunt luate tocmai pentru a-i proteja pe cei din acest domeniu, cu mențiunea că acestea au fost luate de un coleg liberal de-al președintelui CJ Alba.
În plus, PSD Alba solicită prefectului județului să ia atitudine:
„Domnul Dumitrel, un fel de Biden, care uită că restricțiile privind târgurile de animale și mișcarea animalelor au fost impuse de conducerea PNL a ANSVSA. Declarațiile recente ale președintelui Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, prin care critică interzicerea ovinelor la Festivalul „Coborâtul Oilor” de la Loman, în contextul apariției Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România, sunt iresponsabile și o dovadă a amneziei care l-a cuprins pe liderul PNL.
Astfel, domnul Ion Dumitrel devine un adevărat Joe Biden local, care uită că măsurile restrictive privind PMR în România au fost impuse de conducerea PNL a Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, singura autoritate care gestionează și poate impune măsuri sanitar-veterinare în contextul actual. De asemenea, președintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, este membru al Partidului Național Liberal, fiind coleg de partid cu domnul Ion Dumitrel.
Reacția de duminică de la Loman a domnului Dumitrel este atât amnezică, dar mai ales iresponsabilă, fiind în totală contradicție cu afirmațiile recente ale colegului său liberalul Alexandru Bociu de la ANSVSA: „singura modalitate de eradicare a bolii (PMR) de pe teritoriul României este de a limita mișcarea animalelor”.
În acest context, înțelegem că domnul Ion Dumitrel este atât de iresponsabil încât ar fi fost în stare să riște să aducă Pesta Micilor Rumegătoare în județul Alba prin organizarea „Coborâtului Oilor” la Loman, doar pentru a face câteva poze cu mioarele și berbecii, ca să arate cât de „cool” este în fața electoratului. Nu putem înțelege cum un președinte de Consiliu Județean nu este conștient cât de grav ar fi impactul asupra fermierilor din Alba, dacă boala PMR ar fi identificată pe teritoriul județului Alba.
Chiar dacă reacția domnului Ion Dumitrel e posibil să fie doar un episod amnezic sau o rătăcire de moment, îi atragem atenția că are calitatea de demnitar și declarațiile sale pot avea un efect grav în cazul unor situații delicate cum este cea declanșată de apariția PMR în România. În acest context, îi solicităm public domnului Ion Dumitrel să își ceară scuze și să revină asupra afirmațiilor prin care induce ideea nerespectării măsurilor sanitar veterinare de prevenire a răspândirii PMR.
De asemenea, având în vedere faptul că reacția domnului Ion Dumitrel a fost preluată de presa națională și reprezintă o instigare din partea unui oficial al statului la nerespectarea unor măsuri de carantină sanitar-veterinară, solicităm prefectului de Alba, Nicolae Albu, să se sesizeze și să verifice ce efecte a produs aceste afirmații publice, dispunând ulterior măsurile care se impun”.
Într-adevăr, la momentul în care au apărut primele focare, se comunica faptul că măsurile au fost luate „ca urmare a unei întâlniri pe care ministrul PSD al Agriculturii a avut-o cu cu Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”.
În iulie a fost confirmat primul focar de pestă a rumegătoarelor mici în România, iar la finele lunii august, ANSVSA comunica faptul că „evoluează 62 de focare (8 exploatații comerciale, 15 exploatații comerciale de tip A, 38 de exploatații nonprofesionale și o stână) de pesta rumegătoarelor mici (PRM) cu un total de 234.088 de animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 221.420 de animale afectate înregistrate în focare după ucidere”.
La acel moment, în județul Tulcea fuseseră confirmate 50 de focare în 10 localități, în județul Constanța – 9 focare în 6 localități, în județul Timiș – 2 focare într-o localitate, iar în județul Ialomița -un focar într-o stână.
„În acest context, solicităm operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine, precum și al cetățenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunța imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale și a respecta toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării”, mai transmitea instituția condusă de Bociu.