Orban nu a votat propunerea de amânare a dezbaterii moțiunii de cenzură

„Această propunere şi decizie luată de BPR este profund neconstituţională”

Liderul PNL, Ludovic Orban a fost prezent la ședința din această dimineață a Birourilor Permanente Reunite (BPR) ale celor două Camere, dar a ales să nu voteze propunerea acestora de amânare a „calendarului” moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva premierului Florin Cîțu.

Explicația lui Orban a fost una de încercare de a liniști apele din coaliția ce stă să se prăbușească, acesta precizând că atât propunerea, cât mai ales decizia luată de BPR este una neconstituțională.

„Astăzi, o majoritate din Birourile permanente reunite, pe care o puteţi constata singuri, a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvern, prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară, am fost prezent şi nu am votat această propunere, nu pentru că îmi doresc să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi decizie luată de BPR este profund neconstituţională”, a declarat Ludovid Orban după ședința BPR.

Totodată, acesta a subliniat necunoașterea sau poate uitarea colegilor săi de partid „mai înfierbântați”, când pe o speță similară, de anul trecut,  că invocarea „declanşării conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament nu poate să oprească moţiunea de cenzură”, adăugând că nu poate înțelege votul de astăzi, mai ales „în lumina prevederilor constituţionale şi în lumina deciziilor CCR şi mai ales a deciziilor regulamentare aşa ceva, cu atât mai mult cu cât există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituţional şi regulamentar care este prevăzut de la citirea moţiunii de cenzură până la dezbaterea moţiunii”, a mai spus Orban.

Reaminitim că termenul constituțional de dezbatere și vot al moțiunii de cenzură este la 3 zile de la citire, ce urmează să aibă loc astăzi, de la 16,00. „În acea pronunţare a CCR se spune foarte clar că Parlamentul, în programare, trebuie să dea dovadă de celeritate şi că nu poate să amâne nejustificat”, a precizat Orban.

USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură încă de vinerea trecută, iar de atunci au trecut prin mai multe încercări de a o introduce pe ordinea de zi, pentru stabilirea calendarului în privința dezbaterii și votării acesteia.

CCR are ultimul cuvânt: dezbaterea și votul moțiunii, amânate

Articolul precedentDrulă i-a lăsat lui Vîlceanu o surpriză pe birou
Articolul următorPrefecții și subprefecții USR PLUS, demiși de Cîțu