Ministerul Justiției s-a răzgândit și a decis că nu mai este nevoie ca penitenciarele din țară să aibă directori numiți prin concurs.

După suspendarea procedurii de selecție la Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost pus pe pauză și concursul pentru selecția directorilor din unitățile de detenție din țară. Motivul ar fi același în ambele cazuri: Ministerul Justiției nu mai are ministru plin, ci interimar, în persoana lui Lucian Bode, care are și portofoliul Ministerului Administrației și Internelor.

Săptămâna trecută abia ce fusese publicat rezultatul verificării dosarelor, astfel că urma interviu și proba practică. Nu a mai fost să fie, pentru că Administrația Națională a Penitenciarelor a făcut public că „având în vedere interimatul instalat la conducerea Ministerului Justiţiei, se suspendă procedura de concurs promovată prin Anunţul nr. 14/27504/10.08.2021. Etapele de concurs vor fi reluate/ comunicate după desemnarea în funcţie a ministrului justiţiei pe perioadă nedeterminată”.

Anunțul de suspendare îi este atribuit directorului general al ANP, fără să apară vreun nume sau vreo semnătură. Deși nu există o semnătură, ceva, numele șefului ANP nu este secret, acesta fiind Dan Halchin, „doctor” al Academiei Naționale de Apărare Carol I. În vârstă de 42 de ani, acesta a fost numit în funcție pe 15 aprilie 2021, după ce anterior, din iunie 2017, fusese director al Penitenciarului Arad.

La vremea în care Ministerul Justiției anunțase concursul, sistemul penitenciar recruta 32 de directori, prin concurs din sursă internă: 8 opt posturi vacante de director penitenciar/ centru educativ la Centrul regional Iași (penitenciarele Bacău, Botoşani, Brăila, Focşani, Galaţi, Iaşi, Vaslui și Centrul Educativ Târgu Ocna), 7 posturi vacante de director penitenciar la Centrul regional Cluj (penitenciarele Aiud, Codlea, Deva, Gherla, Miercurea Ciuc, Oradea și Satu Mare), 5 posturi vacante de director penitenciar-spital la Centrul regional București II (penitenciarele spital Bucureşti-Rahova, Constanţa-Poarta Albă, Dej, Mioveni și Târgu Ocna), 12 posturi vacante de director penitenciar/ centru de detenţie la Centrul regional București I (penitenciarele Bucureşti-Jilava, Bucureşti-Rahova, Constanţa-Poarta Albă, Craiova, Craiova-Pelendava, Găești, Giurgiu, Mărgineni, Ploiești, Slobozia, Penitenciarul de Femei Ploiești-Târgșorul Nou și Centrul de detenție Craiova).

Articolul precedentCioloș, după debarcarea secretarilor de stat din funcții: „Am trăit și eu frustrarea și sentimentele care vă apasă acum pe voi”
Articolul următorȘi-a asigurat dosarul penal după ce a strecurat mită în portiera mașinii de poliție