Sursa: Facebook

Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, i se cere demisia. Solicitarea vine de la USR, în contextul apariției Ordonanţei care schimbă Codul rutier.

Trebuie „să lase pe cineva care se pricepe să ducă lupta cu drogurile”, își explică USR demersul, care ar vrea convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru corectarea Ordonanţei în cauză.

USR cere demiterea de urgenţă a ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, şi convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru a corecta OUG 84/2024, care îi tratează drept „drogaţi” pe conducătorii auto care au consumat medicamente uzuale ca Paracetamol Parasinus, Nurofen sau sunt sub tratament pentru diabet.

Înainte de a emite o ordonanţă abuzivă şi neconstituţională, Predoiu ar fi trebuit să se gândească la modul în care urma aceasta să fie aplicată. Este responsabilitatea Executivului Ciolacu să realizeze, înainte de a schimba regulile de testare, achiziţia de aparate pentru prelucrarea testelor şi angajarea personalului aferent”, precizează USR în comunicatul de presă.

Aceasta în condițiile în care criticile au legătură cu faptul că OUG 84/2024 nu mai permite refuzul testării antidrog cu teste rapide și păstrarea permisului până la aflarea rezultatelor analizelor de sânge, în vederea stabilirii consumului de droguri, iar unele medicamente/ suplimente și alimente pot da un test fals pozitiv pentru consum de substanțe ilicite.

Astfel, mai multe alimente sau medicamente uzuale conţin substanţe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să afecteze capacitatea de conducere a maşinilor. De exemplu, codeina, utilizată împotriva tusei, dă reacţii pozitive la testele pentru opiacee. Medicamente din această calsă sunt Aspaco, Caffetin, Codamin P, Fasconal, Ibuvalen Duo, Nurofen Plus, Solpadeine comprimate sau Solpadeine Extra comprimate efervescente.

De asemenea și medicamentele care conțin substanțe destinate tratării simptomelor de răceală și gripă pot da un rezultat fals pozitiv pentru consumul de amfetamine, cele mai comune fiind Bioflu/ Bioflu Plus, Advil/ Ibusinus/ Modafen/ Nurofen/ Paduden – Răceală și Gripă, Ibugrip Plus, Ibuvalen Flu, Larofen Plus, Parasinus/ Parasinus Penta, Prosinus sau Tedolfen.

Uneori chiar și consumul de Ibuprofen simplu poate duce la testarea pozitivă, în timp ce suplimentele cu ulei de cannabis sau cele cu cânepă pot da rezultat fals pozitiv pentru consum de cannabis. Unele voci spun că și consumul unei cantități mari de mac sau de băuturi de tip apă tonică (Schwepps tonic, Evervess) pot duce la pozitivarea testului rapid antidrog.

Acestea fiind discuțiile din spațiul public, ieri, Marcel Ciolacu a cerut, ieri, Ministerului de Interne să vină cu propuneri de modificare ale OUG:.

Vedem ce punct trebuie să modificăm joi, în şedinţa de Guvern, cu aplicarea legii. Totuşi, trebuie găsită soluţia să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor, dar nici să facem o nedreptate prin această luptă a unor oameni nevinovaţi”, a atras atenția premierul.

Articolul precedentParte din creanțele BRD Finance IFN SA, preluate de un grup de firme german
Articolul următorPaul-Philippe al României, sub control judiciar în Malta; autoritățile din România încă promit extrădarea acestuia