Pfizer solicită autorizarea pentru a treia doză de vaccin anti-Covid

Potrivit unor studii ale companiei, aceasta va crește imunitatea la noile tulpini

Companiile Pfizer-BioNTech vor cere în următoarea perioadă autorizarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid, relatează Reuters, citat de Digi24. Solicitarea va fi făcută în primul rând către autoritățile din Statele Unite și Europa și urmărește să ofere o protecție sporită persoanelor care au primit deja primele două doze.

Directorul științific Pfizer, Mikael Dolsten, a declarat că scăderea raportată recent în eficacitatea vaccinului în Israel se datorează în principal infecțiilor la persoanele care au fost vaccinate în ianuarie sau februarie. Ministerul sănătății din țară a declarat că eficacitatea vaccinului atât în ​​prevenirea infecției, cât și a bolilor simptomatice a scăzut la 64% în iunie.

„Vaccinul Pfizer este extrem de activ împotriva variantei Delta”, a spus Dolsten într-un interviu, potrivit Reuters. Dar, după șase luni, a spus el, „există probabil riscul reinfectării pe măsură ce anticorpii, așa cum s-a prezis, scad”.

Vaccinul, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech SE, a demonstrat o eficiență de 95% în prevenirea COVID-19 simptomatică într-un studiu clinic pe care companiile l-au desfășurat anul trecut.

Dolsten a spus că datele preliminare din propriile studii ale companiei arată că o a treia doză de rapel generează niveluri de anticorpi care sunt de cinci până la 10 ori mai mari decât după a doua doză, sugerând că o a treia doză va oferi o protecție promițătoare.

Continuarea vaccinării pentru evitarea urmărilor valului patru al pandemiei

Cu valul patru ce deja se manifestă la nivelul Europei, Klaus Iohannis consideră că doar vaccinarea poate face ca trecerea acestuia să fie fără urmări prea mari, menționând totodată că nu se vor lua măsuri restrictive, cum se întâmplă deja în celelalte țări afectate de tulpina Delta.  „Sincer, nu cred că măsurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea da. Am trecut printr-un an şi jumătate de pandemie şi am repetat acest lucru de multe ori şi o să o repet şi acum. Ieşirea din pandemie şi prevenirea revenirii pandemiei, pentru că de asta vorbim acum, stă în vaccinare. La noi vaccinarea este posibilă, vaccinul este disponibil fără programare, fără niciun fel de birocraţie. Eu recomand în continuare fiecărui român să se vaccineze dacă nu doreşte să ajungă la spital”, a declarat Iohannis la summitul de la Sofia.

Rafila despre campania de vaccinare, în perspectiva valului 4

Articolul precedentMarea Britanie, în continuare pe lista roșie
Articolul următorBarna nu vede USR PLUS pe lista neagră a remanierilor