Iohannis: „Nu avem în vedere un lockdown de Paște”

Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână, din luna mai România este într-o continuă alertă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că starea de alertă va fi prelungită, în această săptămână, dar a ținut să precizeze că nu vom avea „lockdown de Paște”. Aceste măsuri vor fi luate din cauza evoluției epidemiologice din ultimele zile, la raportarea de marți au fost confirmate aproape 5.000 de noi cazuri în numai 24 de ore, astfel că aceste măsuri sunt necesare. Totodată a precizat că este mulțumit de campania de vaccinare, care a ajuns la un nivel foarte bun.  

Vreau să atrag atenția că cifrele din ultima săptămână privind evoluția pandemiei sunt îngrijorătoare. Tendința de creștere e evidentă și din toate părțile ni se spune că presiunea pe ATI este tot mai mare. Haideți să nu irosim ce am câștigat până acum prin campania de vaccinare, campanie care merge foarte bine. Numărul de persoane vaccinate crește de la o zi la altă.  Astfel, până în vară vom avea un nivel foarte bun. Dar până atunci trebuie să avem grijă să nu ne înecăm la mal.  Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână, iar circulația pe timp de noapte va fi restricționată mai devreme, începând de la orele 22.00. În final, un mesaj care este important pentru mulți. Pot să vă spun foarte clar că nu avem în vedere un lockdown de Paște.

a declarat Klaus Iohannis

De la începutul pandemiei, România a avut două luni de stare de urgență (prelungite), apoi s-a aflat într-o continuă stare de alertă. Din noiembrie 2021, a fost restricționată circulația pe timp de noapte, între orele 23-05, în toată țara.

Normative vechi, realități noi

Președintele Klaus Iohannis a precizat că discuțiile din ședința de lucru de la Palatul Cotroceni au vizat și prioritățile cu privire la sănătatea și educația românilor, precum și investițiile ce trebuie făcute.

„Am discutat despre dotarea spitalelor, astfel încât să oferim condiții mai bune pacienților. Am discutat despre locuri de muncă pentru pacienții afectați de pandemie, despre educație și școli sigure pe car ele dorim pentru elevii noștri. Ne dorim, de asemenea, un mediu curat. Azi am avut o întâlnire privind școlile sigure și sănătoase în România.  Discuțiile au vizat autorizațiile ISU la incendiu, autorizațiile de cutremur, dar și consolidarea sistemului de sănătate. Avem mult prea multe clădiri neverificate. Peste 40% din clădirile unde funcționează școli sunt în zone de risc seismic. Am discutat despre soluții, că de probleme tot am discutat”, a declarat șeful statului.

Acesta a menționat că prin alocările viitoare zona de infrastructura educațională să fie o prioritate pentru statul român. „În planul de reziliență o să fie investiții majore în învățământul de stat. Este absolută nevoie de revizuirea reglementărilor privind construirea și repararea clădirilor. Ne-am uitat pe lista de normative și majoritatea sunt mai vechi de 10 ani. Știm că lucrurile sunt complicate, sunt birocratizate”, a mai spus Iohannis.

Fără slujbă de Paște și în acest an

Articolul precedentAchiziții publice netransparente la Spitalul Județean Constanța
Articolul următorÎn Sectorul 5 se inventariază locurile de parcare