Cancelarul german Olaf Scholz reacționează după amenințările cărora Donald Trump le-a dat glas, cu câteva zile înainte de preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite ale Americii.
Trump a ieșit într-o conferință de presă și a arătat, printre altele, că nu s-ar da în lături de la inițierea unui conflict armat pentru a obţine teritoriul danez Groenlanda sau pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama, de care americanii ar avea nevoie „pentru securitatea noastră economică”.
Iar ieri, cancelarul german Olaf Scholz a ținut să sublinieze că, în ciuda afirmațiilor președintelui ales al SUA, partenerii europeni sunt de acord că inviolabilitatea frontierelor este un principiu fundamental al dreptului internațional.
„Acest principiu se aplică și este un fundament al ordinii noastre pașnice. (…) În discuțiile mele cu partenerii noștri europeni, a apărut o anumită lipsă de înțelegere în ceea ce privește declarațiile recente venite din SUA. (…)
Principiul inviolabilității frontierelor se aplică fiecărei țări, indiferent dacă este la est sau la vest de noi”, a precizat Scholz, adăugând că Rusia a încălcat acest principiu prin războiul său din Ucraina.
De aceea, a subliniat Olaf Scholz, „este important să fim uniți în aceste probleme și să acționăm ca unul singur”.
De altfel, și ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot i-a răspuns lui Trump, cu privire la Groenlanda, subliniind că „proprietatea și controlul” vastei insule arctice care face parte din Danemarca este în această postură de peste 600 de ani.
„Nu există nicio perspectivă ca Uniunea Europeană să lase alte state să îi atace granițele suverane, indiferent cine sunt acestea. Suntem un continent puternic”, a spus Barrot.
Pe de altă parte, și prim-ministra daneză Mette Frederiksen i-a dat un răspuns lui Trump, cu privire la intenția declarată de acesta de a cumpăra masiva insulă arctică.
Mette Frederiksen a declarat că prim-ministrul groenlandez Múte Egede „a fost foarte, foarte clar că există un sprijin majoritar în rândul poporului groenlandez că Groenlanda nu este de vânzare şi nu va fi nici în viitor”.
Și premierul canadian demisionar Justin Trudeau a exclus posibilitatea ca ţara sa să devină parte a SUA, în condițiile în care Trump a postat pe reţeaua sa Truth Social:
„Multor oameni din Canada le-ar plăcea să fie cel de-al 51-lea stat. Statele Unite nu mai pot accepta deficitele comerciale masive şi subvenţiile de care Canada are nevoie pentru a rămâne pe linia de plutire. Justin Trudeau ştia acest lucru şi a demisionat. Dacă Canada ar fuziona cu SUA, nu ar exista tarife, taxele ar scădea foarte mult şi ar fi TOTAL SIGURĂ în faţa ameninţării navelor ruseşti şi chinezeşti care o înconjoară constant. Împreună, ce naţiune minunată am fi!!!”
„Nu există nici cea mai mică şansă. Lucrătorii şi comunităţile din ambele noastre ţări beneficiază de faptul că suntem cel mai mare partener comercial şi de securitate”, a scris Trudeau pe X.
Iar ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a întărit afirmațiile lui Justin Trudeau: „Comentariile preşedintelui ales Donald Trump arată o lipsă totală de înţelegere a ceea ce face din Canada o ţară puternică. Economia noastră este puternică. (…) Nu vom da niciodată înapoi în faţa ameninţărilor”.