Un fost primar din județul Cluj este inculpat într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj, sub acuzația de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fapte comise chiar înainte ca acesta să „predea” ștafeta.
Despre Petru Ungur, fost edil PSD al comunei Mărgău și actualmente consilier local, procurorii anticorupție spun că a prejudiciat primăria pe care a condus-o cu 4.998.000 lei. În proces, Primăria comunei Mărgău s-a constituit parte civilă cu această sumă, iar procurorii au decis ca, în vederea acoperirii prejudiciului, să instituie sechestru asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpatului.
„În cursul lunii septembrie 2020, inculpatul Ungur Petru, în calitate de primar, ar fi încheiat, în mod nelegal, un contract de execuție lucrări în valoare de 17.203.830 lei, cu o asociere de firme. Contractul avea ca obiect „Refacere lucrări în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (ploi abundente) în comuna Mărgău, județul Cluj”, și ar fi fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legislației primare.
După numai șase zile de la încheierea contractului, primăria comunei Mărgău ar plătit către executantul lucrărilor un avans de 4.998.000 lei, reprezentând 30% din valoarea contractului, în condițiile în care acesta nu avea constituită o garanție bancară pentru bună execuție și nu erau îndeplinite condițiile pentru realizarea obligațiilor rezultate din contract, la acea dată (ordinul de începere a lucrărilor nu era emis de către beneficiarul lucrărilor, autorizația de construire nu era eliberată etc.).
În prezent lucrările sunt oprite ca urmare a sesizării de către beneficiar a unor nereguli prezente în documentele trimise spre decontare”, s-a reținut în rechizitoriu.
Aceasta nu este însă singura problemă penală cu care se confruntă fostul primar. După ce a pierdut alegerile în 2020, anul trecut în martie a fost depistat băut la volan fix în comuna sa. La acea dată, polițiștii arătau că șoferul în vârstă de 52 de ani se deplasa pe DJ 108C, în localitatea Mărgău, iar testarea cu aparatul etilotest a relevat o concentrație de 0.52 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ungur a fost condus la o unitate medicală în vederea recoltării probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, a fost întocmit un dosar penal, iar apoi a fost trimis în judecată.
Înainte cu doar o lună ca și DNA să își trimită propriul rechizitoriu în instanță, la Judecătoria Huedin se dădea undă verde pentru judecarea dosarului: „Respinge, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de către inculpatul U. P. Constată competenţa instanţei, precum şi legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul emis în dosarul nr. 190/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, privind pe inculpatul U. P, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul U.P. Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii”.
Ar mai fi de menționat că Petru Ungur nu a plecat din primărie chiar pur și simplu după alegerile din 2020. Imediat după numărarea voturilor, atât acesta cât și PSD Cluj au solicitat anularea alegerilor organizate în comună, pentru fraudă electorală.
O sesizare a ajuns și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, dat fiind că existau suspiciuni că alegerile ar fi fost fraudate după ce ștampila pe buletine ar fi fost pus de un număr neobișnuit de mare de alegători cu viză de flotant. Urmarea a fost că Ungur a pierdut cu doar 48 de voturi în fața contracandidatului său de la PNL.