Afacere păguboasă patronată de ministrul liberal Virgil Popescu: Din 100 de milioane de bucăți de măști vietnameze cumpărate cu 31 de milioane de dolari, au fost vândute doar zece milioane

Cele zece milioane de măști au fost vândute în decurs de doi ani

 Afacere păguboasă, de milioane de euro, pe banii statului. Este vorba despre achiziționarea măștilor din Vietnam, pentru care SAPE, o companie a Ministerului Energiei a plătit 2 milioane de euro pentru depozitarea a peste 90 de milioane de măști cumpărate cu circa 31,4 de milioane de dolari, potrivit defapt.ro.

SAPE este condusă de bugetarul de lux Bogdan Stănescu

 Banii rezultați din chirie, aproximativ 20.000 de euro pe lună,  au ajuns la firma Master Mind, administrată de Dragoș Liviu Rădulescu, care a făcut afaceri cu un traficant de țigări. „Creierul” afacerii păguboase cu măști vietnameze este liberalul Virgil Popescu, ministrul Energiei. Pentru a scăpa de măștile păguboase și de costurile de 20.000 de euro pe lună pentru depozitarea lor, Bogdan Stănescu le-a donat Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat.

 Ce directive a trasat ministrul Virgil Popescu 

Acum doi ani, liberalul Virgil Popescu  conducea Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, hotărând ca o companie deținută de minister, Societatea de Administrare a Participațiunilor în Energie (SAPE), să cumpere 100 de milioane de măști din Vietnam.

SAPE, sub conducerea bugetarului de lux Bogdan Stănescu, a discutat cu reprezentanții Institutului de Tehnologie de Mediu și Schimbări Climatice din Vietnam, care au dat asigurări că pot furniza cele 100 de milioane de măști pentru suma de 30 de milioane de dolari, respectiv 30 de cenți pe bucată. Dacă Institutul de Mediu nu putea furniza toată cantitatea de măști, reprezentanții acestuia puteau apela la alte companii din Vietnam pentru a onora comanda.

Romarm, implicată în achiziția măștilor vietnameze

 SAPE nu avea însă capacitatea de organizare a unei asemenea achiziții, motiv pentru care ministrul Virgil Popescu a apelat la o altă companie a ministerului. Este vorba despre  Romarm, condusă de Gabriel Țuțu, principalul producător și exportator de produse militare din România. Pe 12 mai 2020, s-au cumpărat 95,97 de milioane de măști de la firma Minh anh Medical Joint Stock Company. Măștile erau fabricate de o altă companie vietnameză, Orange Pharmaceutical Company Limited. Valoarea contractului a fost de peste 26,1 milioane de dolari, la care s-au adăugat alte alte 5,3 milioane de dolari pentru transport, suma totală fiind de  31,4 milioane de dolari. Potrivit informațiile obținute de către Defapt.ro, firma de la care s-au cumpărat măștile era deținută de vietnamezii Nguyen Ngoc Hung, Tran Thi Tho, Ta Thi Tuy, Hoang Thi Lien și Nguyen Chi Cong, directorul firmei fiind vietnamezul Dinh Xuan Khanh.

Importul de măști din Vietnam a fost organizat integral de compania Romarm, care răspundea și de calitatea măștilor, de teste și de documente. Romarm a închiriat prin intermediul unei companii înregistrare în Elveția, Allodium SA, un avion militar al Forțelor Aeriene Ucrainene. Pentru cinci zboruri,  Romarm a plătit peste 1,75 milioane de dolari, apelând ulterior la firma SLS Cargo Bulgaria, pentru închirierea unui avion Boeing 747, costul pentru patru zboruri fiind de 3,5 milioane de dolari.  

 Doar cinci milioane de măști au fost vândute

SAPE, sub conducerea lui Bogdan Stănescu, a reușit să vândă din lotul de măști cumpărate din Vietnam doar 5.234.150 de bucăți Ministerul Educației, pentru suma de 9,26 milioane de lei.

Restul de peste 90 de milioane de măști sunt încă depozitate în regim de antrepozit vamal într-un spațiu închiriat de la firma Master Mind, patronată de Dragoș Liviu Rădulescu. Compania Master Mind primește o chirie lunară în valoare de 98.600 lei, echivalentul a 20.000 de euro, potrivit raportului de activitate al directoratului SAPE aferent anului 2021. Acest lucru înseamnă că SAPE a plătit în doi ani o chirie de peste două milioane de euro pentru depozitarea măștilor din Vietnam. Bogdan Stănescu, în calitate de președinte al directoratului SAPE, a decis să doneze stocul de măști  Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat.

„Demers prin care SAPE și-a exprimat disponibilitatea de a preda stocul de măști, invocând costurile ocazionate de menținerea acestora în regim de antrepozit vamal. Urmare a acestui demers s-a analizat și dezbătut propunerea, inclusiv în cadrul CNSU, fiind emisă Hotărârea nr. 98/04.11/2021”, se arată în raportul SAPE. Departamentul pentru Situații de Urgență a acceptat donația urmând ca de preluarea măștilor să se ocupe Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Dar, până la redactarea raportului, măștile nu au fost preluate din antrepozitul vamal. Abia acum, după șase luni de la hotărârea CNSU, a început preluarea măștilor de către IGSU.

Dragoș Liviu Rădulescu, un om de afaceri controversat

Dragoș Liviu Rădulescu, patronul firmei Master Mind, a primit în jur de două milioane de euro pentru spațiul pe care l-a închiriat pentru depozitarea măștilor. Într-o altă societate, Danube Logistic, care nu mai funcționează, Rădulescu este asociat cu Edis Suhov, implicat în contrabanda de țigări. Potrivit unui comunicat emis de DIICOT în 2011, Edis Suhov este membrul unui grup organizat care-și desfășura activitatea în județele Tulcea, Brăila și Galați și care aducea în România țigări de contrabandă. Din rețea făcea parte și tatăl lui Edis, Vladimir Suhov. Acesta este fratele fostului senator Andrei Suhov.

„Inculpaţii au introdus în România cantităţi însemnate de ţigări, atât prin punctele destinate controlului vamal cât şi prin trecerea în mod fraudulos a frontierei de stat. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de peste 5.000.000 lei”, comunica  DIICOT.

 Dragoș Liviu Rădulescu a declarat că măștile au fost depozitate de la data la care au ajuns în țară: „Primesc aproape 20.000 de euro la 2.000 de mp. Și eu fac o afacere de vreo 3.000 de euro pentru că și eu plătesc 17.000 de euro pentru că nu e depozitul meu. E închiriat.”. Rădulescu a spus că a cumpărat o firmă de Vladimir Suhov. „Au avut probleme cu contrabanda de țigări. Am fost obligat să am un asociat pentru că legea îmi permitea să fiu asociat unic doar într-o singură firmă.

A fost o idee să facem o firmă de transport. Edis Suhov a fost eliberat, dar eu am pătimit mult. El atunci mi-a furat barca și s-a apucat să facă contrabandă. Nu am avut nici o treabă cu ei”, a declarat Rădulescu.

Reîncep lucrările la Autostrada Soarelui

Articolul precedentReîncep lucrările la Autostrada Soarelui
Articolul următorVești bune pentru părinți: Pot plăti taberele copiilor cu voucherele de vacanță