Curtea de Apel Cluj răstoarnă prevederile Hotărârii de Guvern 580/2021 în ce privește condiționarea participării la spectacole, nunți, botezuri, competiții sportive sau alt gen de evenimente de prezentarea de către participanți a dovezii vaccinării sau a unui test negativ la Covid-19.

Ieri, instanța a admis în parte acțiunea introdusă de doi avocați, fiind astfel anulate mai multe puncte din trei articole ale actului normativ.

Hotărârea de Guvern a intrat în vigoare la data de 1 iunie 2021, însă reclamanții din cauză au introdus acțiunea pe 14 mai. După doar un termen, instanța s-a pronunțat, soluția definitivă putând fi dată la Înalta Curte de Casație și Justiție, în cazul în care Guvernul României va face recurs.

Respinge excepțiile lipsei de interes a reclamanţilor şi lipsei de obiect a acţiunii. Admite în parte acțiunea formulată şi precizată de reclamanţii KMK şi MG. Respinge cererea de intervenţie în favoarea pârâtului Guvernul României de către Ministerul Afacerilor Interne.

Anulează în parte HG nr. 531/2021 astfel cum a fost modificată de HG nr. 580/2021 în privinţa următoarelor dispoziţii: Anexa2 art. 3 ind. 1 iar la Anexa 3 articolul 1 pct. 5,6,7,12,13,18,20,22,27 şi art. 6 punctele 2,4,9 doar în privinţa condiţionării participării de prezentarea dovezilor menţionate la art. 3 ind. 1 al anexei 2.

Menţine celelalte dispoziţii ale acestor articole. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea pronunțată ieri.

Concret, articolul 3 indice 1 prevedea că „…este permisă participarea la una dintre activitățile prevăzute în anexa nr. 3 art. 1 pct. 5, 6 și 12 numai a persoanelor care se află în una dintre următoarele situații: a) sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; b) prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore; c) prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore; d) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”.

Aceleași prevederi au fost cenzurate de instanță și în ceea ce privește alte interdicții, legate de competițiile sportive desfășurate cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiilor deschise sau închise, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Totodată, a picat și prevederea legată de „organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2…”.

Prevederile complete ale HG, AICI.

Articolul precedentCCR decide legalitatea stării de alertă
Articolul următorPrimarul condamnat pentru pornografie infantilă candidează din nou!