Sursa: Facebook

Ilie Bolojan comentează recentele discuții în care numele său este pus în „vitrină” de candidații PSD, PNL și USR la prezidențiale, ca cel al viitorului premier.

Președintele Consiliului Județean Bihor este văzut viitorul premier al României însă, așa cum subliniază acesta, nu președintele țării decide premierul, ci „coaliția ce se va forma după alegeri”.

Firește, șeful statului are un cuvânt de spus, dar abia după înțelegerile din partide. Aceasta în condițiile în care, arată Ilie Bolojan, „niciun partid nu va avea majoritate” și „foarte probabil, vom avea o coaliție de guvernare”.

Explicațiile au fost oferită de Bolojan pe Facebook, „având în vedere discuțiile apărute recent”, acesta subliniind că este nevoie de soluții, nu de „salvatori”.

Niciun partid nu va avea majoritate. Foarte probabil, vom avea o coaliție de guvernare. Coaliția ce se va forma după alegeri va propune premierul. Președintele ales va putea influența formarea coaliției.

Pentru a putea face propuneri, un partid trebuie să fie în coaliție și să obțină un scor relevant. Cu cât sprijinul pentru un partid este mai mare, cu atât mai mult politicile lui ar putea prevala în programul coaliției.

Cei vizați nu sunt puși „în vitrină” conjunctural sau „pe surse”, ci sunt desemnați prin proceduri interne, bine stabilite, ale partidelor. Noul guvern va avea un mandat dificil, corecțiile bugetare fiind inevitabile. Pentru a reuși, va fi nevoie de susținere și de miniștri cu autoritate.

Colaborarea Președinte – Guvern va fi de bun augur și va asigura coerența unor măsuri, dar greul reformelor va fi dus de Guvern. Forțele politice responsabile ar trebui să abordeze problemele reale și în campania electorală, altfel votul de protest va prevala. Iar a crea așteptări nerealiste va duce la tensiuni sociale în anii următori.

Autoritatea și experiența nu sunt date de altcineva, iar acceptarea unei funcții fără să ai autoritatea necesară duce în general la eșec. Nu există un salvator, există viziuni de dezvoltare puse în practică de echipe puternice, în mod responsabil și perseverent. Un om cu adevărat responsabil își cunoaște limitele și posibilitățile și nu se lasă influențat de iluzii, rămânând ancorat în realitate”.

    Articolul precedentReferendum în Capitală, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale
    Articolul următorTrei notari publici, cercetați pentru abuz în serviciu; unul dintre ei, acuzat și în alte dosare