Foto: Pixabay.com

Primă sentință în cazul dublei crime din Onești, din martie anul trecut, când un pensionar a intrat în fostul său apartament și i-a ucis pe cei doi muncitori care executau lucrări de renovare.

Alături de acesta, în dosar a fost judecată și condamnată inclusiv soția inculpatului, care a știut de la început planul acestuia, ba chiar l-a ajutat să îl realizeze.

La acea dată, cazul a șocat opinia publică, atât din cauza gestului făcut de bărbatul din Onești, dar și din punct de vedere al procedurilor derulate de oamenii legii. În urma a aproape cinci ore de negocieri, polițiștii nu au ajuns la niciun consens cu autorul, care i-a ucis în văzul tuturor, pe balcon.

Dispune condamnarea inculpatului MOROŞAN GHEORGHE, la pedeapsa de 30 ani închisoare pentru omor calificat. Dispune condamnarea inculpatului MOROŞAN GHEORGHE la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea lipsire de libertate în mod ilegal. Dispune condamnarea inculpatului MOROŞAN GHEORGHE la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Dispune condamnarea inculpatului MOROŞAN GHEORGHE la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru tulburarea ordinii şi linştii publice. Dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului MOROŞAN GHEORGHE, aplică pedeapsa cea mai grea de 30 ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 7 ani și 4 luni închisoare, inculpatul având de executat în final pedeapsa principală rezultantă de 37 ani și 4 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe durata a 5 ani.

Reduce pedeapsa aplicata inculpatului MOROŞAN GHEORGHE la maximul general al pedepsei închisorii prevazut de lege, respectiv 30 de ani de închisoare. Interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale şi până când pedeapsa privativă de libertate aplicată va fi executată sau considerată ca executată. Dispune deducerea din durata pedepsei aplicate a perioadei în care inculpatul a fost arestat preventiv, de la 22.03.2021 la zi. Menține măsura arestării preventive a inculpatului MOROŞAN GHEORGHE.

Dispune condamnarea inculpatei MOROŞAN AURELEA, la pedeapsa de 9 ani închisoare pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal. Dispune condamnarea inculpatei MOROŞAN AURELEA la pedeapsa de 9 ani închisoare pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal. Dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatei MOROŞAN AURELEA, aplică pedeapsa cea mai grea de 9 ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 3 ani închisoare, inculpata având de executat în final pedeapsa principală rezultantă de 12 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe durata a 5 ani.

Interzice inculpatei ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale şi până când pedeapsa privativă de libertate aplicată va fi executată sau considerată ca executată. Dispune deducerea din durata pedepsei aplicate a perioadei în care inculpata a fost reținută și arestată preventiv, de la 01.03.2021 la zi. Menține măsura arestării preventive a inculpatei MOROŞAN AURELEA”, se arată în hotărârea Tribunalului Bacău.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. Prin aceeași hotărâre, instanța a dispus totodată ca inculpatul să plătească daune morale familiilor victimelor, în sumă de 200.000 euro pentru fiecare (echivalentul în lei la data plății), dar și să achite către fiul unuia dintre bărbații uciși o prestație lunară de 2.000 de lei până la împlinirea vârstei de 26 de ani, în măsura în care va studia până atunci sau până la finalizarea studiilor.

În rechizitoriu se arăta că pe 1 martie anul trecut, „aflând că în fostul său apartament se efectuau lucrări de renovare, a luat hotărârea împreună cu inculpata de a se deplasa în această locaţie şi de a lipsi de libertate în mod ilegal persoanele pe care urma să le găsească în interior, pentru ca ulterior să solicite prezenţa la faţa locului a organelor de poliţie, a presei şi a persoanelor pe care cei doi soţi le considerau implicate în pierderea apartamentului şi de a condiţiona eliberarea persoanelor de îndeplinirea solicitărilor lor, sens în care, în jurul orei 11:40, având asupra sa un cuţit, spray-uri iritant lacrimogene, dar şi coliere de plastic autoblocante (bride), puse la dispoziţia sa chiar de către inculpata, a pătruns pe uşa neasigurată în apartamentul ce i-a aparţinut, ocazie cu care, sub ameninţarea folosirii cuţitului, le-a legat celor două victime – mâinile la spate cu câte un colier de plastic, a încuiat uşa cu cheile găsite în yală şi a blocat-o cu o scară metalică, lipsindu-i astfel de libertate în mod ilegal pe cei doi angajaţi ai până la ora 17:00, timp în care a refuzat să îi elibereze, inculpatul având în permanenţă sprijinul inculpatei;

La data de 01.03.2021, la ora 17:00, după mai bine de 5 ore în care i-a lipsit de libertate în mod ilegal pe (…), timp în care a ameninţat continuu că îi va ucide pe cei doi dacă nu îi sunt îndeplinite solicitările, ca urmare a unui gest de apărare realizat de victima (…), care l-a lovit pe inculpat cu piciorul în zona membrelor inferioare, în timp ce se aflau în continuare în balconul apartamentului, s-a întors brusc spre (…) şi l-a lovit cu acel cuţit avut asupra sa în zona corpului, continuând să îi aplice mai multe lovituri de cuţit în diferite zone în timp ce victima era căzută la podea în sufrageria apartamentului, după care inculpatul a mers în camera în care se refugiase victima (…) şi cu aceeaşi brutalitate şi lipsă de empatie i-a aplicat şi acestuia multiple lovituri de cuţit, cauzându-le victimelor leziuni ce au condus la deces;

La data de 01.03.2021, după ce i-a lipsit de libertate în mod ilegal pe (…) în interiorul apartamentului, a condus victimele într-unul din balcoanele locuinţei pentru a fi văzute de public şi timp de mai multe ore a purtat negocieri cu organele de poliţie direcţionate la locul evenimentului, având asupra sa cuţitul şi ameninţând continuu că îi va ucide pe cei doi dacă nu îi sunt satisfăcute solicitările, iar la ora 17:00 inculpatul şi-a adus la îndeplinirile ameninţările cu moartea şi a început să atace cele două victime cu acel cuţit avut asupra sa, tipetele de disperare şi de agonie ale victimelor fiind auzite de cei prezenţi la faţa locului, de persoanele adunate pe străzile învecinate (fiind surprinse în înregistrări audio video existente la dosar), acţiunile inculpatului tulburând ordinea şi liniştea publică”.

Articolul precedentOficial: SRI nu are nicio legătură cu  evenimentul de la Pitești, dedicat eroilor fostei Securități
Articolul următorAbia după trei ani, medicul ginecolog Florian Robe a fost acuzat de tentativă de omor. Este suspect că a maltratat copiii născuți prematur. O mamă, însă, îi sare în apărare