După o pauză de câteva luni, Agenția Națională de Integritate dă semne că în instituție se muncește. Azi, ANI a comunicat că a găsit indicii că patru funcționari publici din țară au încălcat regimul incompatibilităților, în vreme ce în cazul unui șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ilegalitățile comise ar fi atât de grave încât s-a dispus sesizarea procurorilor. Este vorba despre Mariana Pană, director executiv în cadrul Centrului Județean Argeș al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, al cărei dosar a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. ANI arată că directorul executiv a tras ceva sfori pentru a-și angaja sora pe o funcție în instituție, folosindu-și funcția în acest sens. „În exercitarea atribuțiilor de serviciu aferente funcției de director executiv, persoana evaluată a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos de natură patrimonială pentru sora sa, prin emiterea și semnarea unei Decizii, conform căreia, începând cu data de 25 noiembrie 2019, sora persoanei evaluate este numită în funcția publică de execuție de consilier superior la APIA Centrul Județean Argeș – Centrul Local Costești. Având în vedere cele de mai sus, rezultă indicii privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese penal, respectiv „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, prevăzute de art. 301, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal”, a transmis ANI.

În cazul altor funcționari, abaterile nu sunt de natură penală. „DRĂGAN MIRCEA PETRU, funcţionar public în cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare şi fost funcționar public în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare – INCOMPATIBILITATE. În perioada deținerii calității de funcționar public (expert, director executiv)în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare (30 iunie 2012 – 11 septembrie 2017) a exercitat funcții și activități în alte domenii de activitate din sectorul privat, care sunt în legătură indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public.
POP CORNELIA, funcționar public în cadrul Primăriei Comunei Beclean, județul Brașov – INCOMPATIBILITATE. În perioada 10 octombrie 2016 – 13 noiembrie 2017, a exercitat simultan cu funcția publică de execuție de consilier la Compartimentul Contabilitate din cadrul Primăriei Comunei Beclean și funcția de administrator financiar (patrimoniu) – contabil șef la Școala Primară Beclean.

GALIȚ CLAUDIA, funcționar public în cadrul Primăriei Comunei Popești, județul Iași – INCOMPATIBILITATE. În perioada 07 septembrie 2017 – 24 aprilie 2019, atribuţiile exercitate ca funcţionar public în cadrul primăriei, au fost în legătură directă sau indirectă cu activitățile desfășurate în sectorul privat (mandatar al unor persoane fizice în vederea reprezentării acestora în instanțele de judecată).
PIȘTEA ILEANA, fost funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Mediaș, județul Sibiu – INCOMPATIBILITATE. În perioada 01 iulie 2017 – 30 iulie 2020, a exercitat simultan cu funcția publică de Șef serviciu la Serviciul Învățământ – Sănătate din cadrul primăriei și funcția de economist în cadrul unei societăți comerciale, realizând venituri din activitățile desfășurate în privat în sumă de 24.365 lei. Astfel, atribuţiile exercitate ca funcţionar public au fost în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca economist în sectorul privat”, au detaliat cei de la ANI într-un comunicat.

Articolul precedentTăriceanu explică de ce trebuie amânate alegerile: „E mai rezonabil să ne perpelim încă 5-6 luni cu Orban decât să ne prăjim pentru următorii încă 4 ani!”
Articolul următorGrindeanu, la „tablă”. A fost desemnat de PSD să prezinte programul de guvernare al formaţiunii pentru 2021 – 2024