Sorin Mihai Mîndruțescu, fost director general al Oracle România, a recunoscut că se face vinovat de luare de mită, la aproape doi ani de când procurorii Direcției Naționale Anticorupție au deschis dosar penal pe numele său.
În august 2019, Sorin Mîndruțescu, pe atunci încă în funcție, afla oficial că este inculpat într-un dosar, din cauză că ar fi primit mită de la mai multe societăți pentru acordarea unor contracte, fiind audiat în cauză, în urma unor percheziții la sediul companiei.
La acel moment, DNA arăta că a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro, pentru care la scurt timp Mîndruțescu a pus la dispoziția procurorilor o garanție reală imobiliară asupra unui bun imobil evaluat la 835.000 euro. Aceasta nu l-a scutit pe fostul director al companiei de IT de măsuri preventive, procurorii luând decizia să îl pună sub control judiciar pe o durată de 60 de zile.
După audierile din 2019, Mîndruțescu preciza că nu există nicio acuzație împotriva Oracle, iar în ceea ce îl privește a susținut că „este vorba despre o neînțelegere”. Neînțelegere sau nu, până la urmă Mîndruțescu iată că a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii anticorupție, care a fost trimis în instanță. Din cele 8 fapte de corupție la care făceau referire anchetatorii în 2019, Mîndruțescu și-a asumat 7, se arată într-un comunicat al DNA.
În total, ar fi vorba despre suma de 569.413 euro, care ar fi fost pretinsă și primită de Mîndruțescu, cu titlu de mită, în șapte situații, în perioada septembrie 2009 – noiembrie 2013. Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturile unor societăți controlate de acesta.
Potrivit acordului încheiat cu procurorii, pedeapsa lui Mîndruțescu este de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Totodată, parcursul termenului de supraveghere, acesta trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei sau a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din circumscripția în care locuiește.
Din ce au mai detaliat procurorii, au fost dispuse și măsuri legate de sumele care au reprezentat mita: „În vederea confiscării speciale în echivalent în lei a sumei care a făcut obiectul infracțiunii de luare de mită, respectiv a sumei toate de 569.413 euro, în cursul urmăririi penale s-a indisponibilizat suma totală de 2.812.892 lei (2.613.000 lei pusă la dispoziție de inculpat și 199.892 lei rezultată din popriri)”.