scrisoare anti kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, publică în Financial Times o scrisoare anti Kovesi, în care se opune numirii fostei șefe a DNA în funcţia de procuror-şef european.

Sub titlul „Coerciţia în campania anticorupţie din România”, Tudorel Toader prezintă motivele pentru care nu crede că fosta şefă a DNA este potrivită pentru postul de procuror-şef european.

”Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruţa Kovesi, unul dintre cei trei candidaţi la postul de procuror-şef în nou creatul Birou al Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut – de la judecători, procurori şi alte surse credibile – ea nu ar trebui numită în această poziţie de importanţă vitală”, scrie Toader în această scrisoare anti Kovesi.

El spune că revocarea lui Kovesi nu a fost determinată de faptul că DNA viza politicienii corupţi, ci pentru că DNA încălca legea, aşa cum a indicat şi Curtea Constituţională. „Strategia de investigare a doammnei Kovesi era bazată pe coerciţie. După plecarea doamnei Kovesi de la DNA, am descoperit că, timp de patru ani, cât ea a fost în funcţie, au fost deschise investigaţii împotriva a 3.420 de judecători şi procurori – aproape jumătate din numărul total. Aceste investigaţii au fost deschisa, dar dosarele nu au ajuns niciodată în instanţă. Au fost folosite pentru a constrânge sistemul judiciar”, susţine ministrul Justiţiei.

Scrisoare anti Kovesi, în ziarul care o lăuda

El argumentează că Secţia pentru investigarea magistraţilor a preluat 1.422 de dosare, în jur de 70% dintre acestea fiind autosesizări, nu rezulttul unei plângeri sau al unei suspiciuni. Scrisoarea lui Toader este transmisă în condiţiile în care, în 28 februarie, Financial Times a publicat un editorial cu titlul „Femeia potrivită pentru a fi procuror-şef european”. Scrisoarea lui Toader este publicată în aceeaaşi zi în care Kovesi este citată la Secţia specială de investigare a magistraţilor, iar în Parlamentul European se decid paşii de urmat în numirea procurorului-şef european.

Articolul precedentMogulul fugar Sebastian Ghiță a cerut revocarea mandatului de arestare
Articolul următorComisia Europeană, patru proceduri de infringement la adresa României