Ministrul UDMR al Finanțelor, Tanczos Barna, a discutat aseară despre posibilele efecte pe care le va avea Ordonanța „trenuleț”, în ceea ce îi privete pe angajații din sectorul bugetar.
Chiar dacă ordonanța nu afectează doar bugetarii, ci (mai mult) pensionarii și sectoare întregi precum IT, Construcții și HoReCa, se pune totuși problema ce vor face angajații la stat care vor fi nemulțumiți.
Ordonanța „trenuleț” a fost una pe care ministrul Finanțelor Tanczos Barna a susținut-o, iar la momentul adoptării sale, sublinia că „România are nevoie de o corectare amplă a nivelului de cheltuieli publice. (…) Practic, 95% din efort se dorește să fie făcut pe partea statului român”.
La acel moment, ministrul explica despre „ordonanța de ajustare multisectorială” că „prevede în primul și în primul rând asigurarea plăților drepturilor de care beneficiau cetățenii români bugetari sau cei care sunt legați de sistemul public bugetar la nivelul lunii noiembrie 2024. Obiectivul nostru primordial este să nu avem derapaje și să putem asigura plata tuturor acestor angajamente ale guvernului din 2024, la nivelul sfârșitului anului 2024, până la sfârșitul lunii decembrie 2025”.
Acum, în opinia ministrului Tanczos Barna, vor avea loc ceva „mișcări” după comasarea unor instituții și reducerea cheltuielilor statului. Iar ministrul s-a arătat încrezător că angajații de la stat au tot ceea ce le trebuie pentru a-și vor găsi locuri de muncă bune în mediul privat.
„Aceste instituții care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile de funcționare pot genera și plecări eu zic natural de personal, de angajați din cadrul lor.
Dar aceste persoane își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat, că România e o economie în creștere. Avem creștere economică prognozată și în 2025, asta înseamnă că o să fie nevoie în mediul privat de angajați care să performeze și sunt sigur că angajații de la stat mulți dintre ei vor face performanță și în privat”, a declarat ministrul Finanțelor, pentru B1 TV.