Un administrator al unei societăți comerciale din Alba Iulia a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare, după ce instanțele au ajuns la concluzia că acesta a dat mită pentru deszăpezirea ilegală a unui sector de drum de pe Transalpina.

Dosarul se tot judecă din 2021, până la pronunțarea acestei hotărâri definitive. Astfel, Curtea de Apel Alba Iulia a analizat o hotărâre din noiembrie anul trecut, potrivit căreia inculpatul în cauză a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, dat fiind că acesta nu era la prima faptă penală.

Potrivit acuzațiilor, faptele datau din luna martie 2020, când, precizează Direcția Generală Anticorupție, „inculpatul a dat, printr-un intermediar, suma de 8.000 de lei unui al inculpat, funcționar public din cadrul Secției Drumuri Naționale Alba, pentru a efectua un act în legătură cu atribuțiile sale de serviciu, respectiv de a dispus efectuarea deszăpezirii pe un sector de drum închis circulației rutiere (un sector de drum pe drumul cunoscut sub denumirea „Transalpina”), facilitând transportul de material lemnos pe acel sector de drum”.

Mai mult, funcționarul public în cauză, angajat la acea vreme în cadrul Secției Drumuri Naționale Alba – Districtul Șugag, a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare în urmă cu mai bine de trei ani – în primăvara anului 2021, după ce a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Însă dosarul administratorului s-a judecat câțiva ani, dat fiind că prima soluție a fost inițial anulată. Inițial, în luna mai 2022, Tribunalul Alba a dispus condamnarea inculpatului – încă de atunci recidivist, la 6 ani închisoare, în regim de detenţie.

A urmat calea de atac, iar la începutul anului trecut, pe 13 ianuarie, CA Alba Iulia a admis „apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și inculpatul Nistor Emil împotriva sentinței penale”, dispunând „rejudecarea cauzei privind pe inculpatul Nistor Emil (…) trimis în judecată prin rechizitoriul nr.214/P/07.07.2021 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, de către Tribunalul Alba, începând cu faza camerei preliminare”.

Dar și apoi, în noiembrie 2023, Tribunalul Alba l-a găsit vinovat pe administratorul-inculpat, astfel că acesta a fost condamnat „la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 zile închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 95/F/12.10.2017 a Tribunalului Bistriţa Năsăud, definitivă prin decizia penală nr.137/A/26.01.2018 a Curţii de Apel Cluj.

Adaugă la pedeapsa de 3 ani închisoare stabilită prin sentința penală nr. 95/F/12.10.2017 a Tribunalului Bistriţa Năsăud, definitivă prin decizia penală nr.137/A/26.01.2018 a Curţii de Apel Cluj, pedeapsa stabilită prin prezenta hotărâre, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare, în regim de detenţie. Obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în valoare de 1.250 lei”.

A urmat din nou calea de atac, iar CA Alba Iulia a admis apelul inculpatului, fără însă ca aceasta să îl absolve de vină:

Desființează sentința penală atacată doar în ce priveşte pedeapsa complementară de 1 an stabilită prin sentinţa penală nr. 95/2017 a Tribunalului Bistriţa Năsăud şi procedând la o nouă judecată, în aceste limite:

Constată ca fiind executată pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b Cod penal pe o perioadă de 1 an aplicată prin sentinţa penală nr. 95/2017 a Tribunalului Bistriţa Năsăud în dosar nr. 89/112/2014. Menţine pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal pe o perioadă de 3 ani aplicată prin sentinţa penală atacată. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate. Definitivă”.

Articolul precedentAna Birchall vrea președinte. De țară
Articolul următorControale la service-urile auto, după suspiciuni privind decontări supraestimate la reparațiile efectuate pe baza polițelor RCA