Sursa: Realitatea.net

Fostul parlamentar PSD și ministru Miron Mitrea, condamnat în 2015 la închisoare cu executare pentru luare de mită, a vorbit aseară despre ultimele reglementări în materia Dreptului penal, legate de incitarea la ură sau discriminare.

După cum de altfel ne și putem aștepta, noile reglementări ar putea duce inclusiv la abuzuri, acest aspect fiind subliniat și de Mitrea.

În analiza sa de la Realitatea TV, Miron Mitrea consideră că astfel de reglementări sunt cu adevărat necesare, însă totodată se poate vorbi și despre o „Cutie a Pandorei”. În același timp, Mitrea a punctat că, în opinia sa, „în spatele unei înjurături de mamă stă o proastă creștere”.

Abuzurile verbale au depășit limita normalității. Acesta este adevărul crunt.

Dacă aș fi naiv, aș saluta o așa lege. Bunele intenții în politică nu sunt suficiente. Cei care vor aplica legea, vor pune la punct adversarii politici.

Deci, se deschide o Cutie a Pandorei. (…) Cine aplică legea o va face și în funcție de interese. Legea este folositoare, dar cred că va trebui să vedem ce se întîmplă cu ea. Nu sunt așa speriat că va funcționa rău.

Nu cred că există vreo comisie imparțială, dar se poate crea un anumit echlibru. Nu va exista obiectivitate, dar cumulul deciziilor mai multor membri va aduce o anumită imparțialitate”, a spus Miron Mitrea pentru sursa citată.

Vineri, Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, ceea ce înseamnă inclusiv că românii care își vor striga nemulțumirea față de un politician sau partid politic riscă să meargă la pușcărie.

Concret, noua formă arată că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Articolul precedentJandarmeria anunță primele măsuri după incidentele de la SAGA Festival: amenzi și dosare penale
Articolul următorRomânia și Ungaria, singurele țări din UE cu cele mai puține femei în guvern