Demers fără precedent: România vrea să renunţe la achiziţia de vaccinuri împotriva coronavirusului

Același lucru l-au solicitat alte nouă țări din Uniunea Europeană.

Zece ţări est-europene, printre care România, au solicitat Comisiei Europene renegocierea contractele de vaccinare împotriva coronavirusului, într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a inițiat demersul, care a fost susținut și de către Bulgaria, Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia, potrivit epochtimes-romania.com. Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar şi epidemiologic”, afirmă guvernele în scrisoarea respectivă.

Cele zece țări invocă o ofertă excesivă de doze dar şi necesitatea de protejare a fondurilor alocate din bugetele statelor.

 Ca argumente, reprezentanții țărilor spun că respectivele contracte ar trebui să poată fi reziliate „în cazul în care nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar şi epidemiologic”, trebuind să existe posibilitatea reducerii numărului de doze comandate.

Unele ţări din Europa de Est s-au arătat îngrijorate de faptul că actualele contracte de vaccinare împotriva coronavirusului, semnate în perioada de vârf a pandemiei, le-au obligat să cumpere prea multe doze, care acum nu mai sunt necesare. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, aproape de zece ori mai mult decât populaţia UE. Până în februarie, fuseseră livrate 1,3 miliarde. „În ciuda semnelor că pandemia se diminuează şi că s-au atins niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea unor cantităţi de vaccinuri care depăşesc în mod semnificativ nevoile şi capacitatea de absorbţie a statelor membre”, se arată în scrisoare.

Ţările care au semnat scrisoarea susţin că vaccinurile riscă să expire nefolosite, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”. Scrisoarea precizează problema vaccinurilor care sunt distribuite aproape de data de expirare, un lucru menţionat pentru prima dată de ţările baltice. Din acest motiv, se solicită menționarea duratei minime de valabilitate.

Prețul roșiilor a scăzut dramatic. Avertisment din partea fermierilor

Articolul precedentTimișoara: Cel mai modern tramvai din România, defectat la prima ieșire pe traseu
Articolul următorO nouă pistă dedicată bicicliștilor a fost deschisă în București