Guvernul Ciucă (captură ședință)

Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă, are în componența sa doar o singură femeie în poziție de ministru, Gabriela Firea, clasându-ne alături de Ungaria printre singurele țărin din Uniunea Europeană unde femeile au o reprezentativitate infimă, informează ziare.com.

Spania, pe de altă parte, este țara unde se regăsesc cele mai multe femei în guvern (14), iar în medie, în statele membre UE, guvernele au în componență cel puțin 6 femei.

De asemenea, Bulgaria, ce are cu un minister mai puțin decât țara noastră, are în componența executivului 5 femei. Totodată, din cele 27 de state membre, 6 au premier o femeie.

România se află la coada clasamentului în ce privește egalitatea de gen în Uniunea Europeană

Țara noastră se află, potrivit unui studiu european realizat anul trecut, la coada clasamentului când vine vorba de egalitatea de gen în UE, fiind pe locul 25, în fața Ungariei și Greciei. La polul opuse se află Suedia și Danemarca, acestea fiind pe primele locuri.

Senatul României a adoptat, pe 23 mai, un proiect de lege prin care partidele politice sunt obligate să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime din candidați femei.

Proiectul de lege a fost inițiat de peste 60 de parlamentari din toate partidele politice în afară de AUR.

În expunerea de motive, România este la mică distanță de Republica Democrată Congo când vine vorba de puterea politică a femeilor.

Reamintim că ministrul Familiei Gabriela Firea a declarat, cu ocazia zilelor europene ale inegalității salariale, că diferența de salarizare la nivel european dintre bărbați și femei este de 14,1%.

„Femeile muncesc dublu: și acasă, și la serviciu. Cresc copiii, spală, calcă, fac de mâncare…Sunt și bărbați care se implică în treburile casnice, dar în număr mai mic, din păcate”, a scris ministrul Familiei Gabriela Firea pe o rețea de socializare în octombrie anul trecut.

De asemenea, potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în perioada de pandemie a crescut violența în familie, fiind înregistrate cu 2,3 % mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii lor de viață.

Citește și articolul: Gabriela Firea vrea să reducă diferența de remunerare dintre femei și bărbați

Articolul precedentMitrea, despre noile reglementări privind incitarea la ură sau discriminare: „Cine aplică legea o va face și în funcție de interese”
Articolul următorPutin avertizează: „Vom lovi ținte de care încă nu ne-am atins”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.