Nicio zi fără tensiuni între partidele care își împart guvernarea. De fapt între PNL și USR-PLUS, pentru că până acum UDMR nu a intrat în „malaxor”. Azi, tema discuțiilor în contradictoriu o reprezintă poliția judiciară, pe care ministrul Stelian Ion ar vrea să o treacă la parchete, propunere care nu este privită cu ochi buni de către ministrul Lucian Bode sau, și mai sus pe linie de partid, de Ludovic Orban.
Trecerea poliției judiciare la parchete este o măsură prevăzută în programul de guvernare, însă Ludovic Orban consideră că un astfel de control ierarhic nu e o idee fericită, explicația acestuia fiind că „orice altă formă care poate să genereze o percepţie de pierdere a lanţurilor de comandă poate să afecteze funcţionarea”.
Între patru pereți, liberalii sunt cam nemulțumiți de politicile practicate de partenerii din USR-PLUS, chiar dacă la vedere încearcă din răsputeri să asigure să totul este bine și că anumite neînțelegeri sunt inerente.
Pe de o parte, ministrul de Interne se plânge că nu a fost consultat, chiar dacă ministrul Justiției a declarat că au vorbit mult la telefon, Lucian Bode amenințând chiar că nu va da aviz pozitiv proiectului.
„Transferul Poliției judiciare către Parchete, undeva la 28.000 de polițiști, ar duce la destructurarea Poliției Române. Avem 48.000 de polițiști, nici nu are cum să îi preia din punct de vedere logistic, ce scrie în programul de guvernare e imposibil de pus în practică”, le-ar fi spus ministrul Bode colegilor de partid într-o ședință de azi a PNL, citat de Radio Europa Liberă. Tot aici se arată că totuși ministrul de Interne ar putea să cadă la pace cu transferul unor polițiști de la poliția judiciară către parchete, dacă Stelian Ion vine cu criterii clare.
Ulterior acestor „PNL leaks”, a fost întrebat și Orban referitor la această problemă, cu punctul pe „i”: le este frică liberalilor că, odată ajunși polițiștii la parchete, vor avea dosare penale? Liderul PNL a ținut să infirme aceste zvonuri, pe care le-a calificat „fabulaţii”.
„Nu are nicio legătură cu dosarele. Practic, dosarele sunt instrumentate de procurori, care, evident, se sprijină pe poliţiştii de la poliţia judiciară, dar decizia de întocmire a unui dosar, toată conducerea instrumentării unui dosar o fac procurorii”.
Aici este vorba despre faptul că poliţia judiciară, ca şi componentă a poliţiei, trebuie să acţioneze în cadrul instituţional ierarhic, în cadrul poliţiei. Orice altă formă care poate să genereze o percepţie că îşi pierd lanţurile de comandă poate să afecteze funcţionarea”, e de părere Ludovic Orban.