Se ceartă politicienii de top ai țării noastre, chiar înainte de mare confruntare electorală reprezentată de alegerile prezidențiale.
Claudiu Târziu, membru marcant al AUR, s-a arătat deranjat de una dintre ultimele afirmații făcute de Călin Georgescu, candidat pe care formațiunea sa îl sprijină în viitoarele alegeri, cerându-i acestuia „să revină cu precizări ferite de orice interpretare”.
Pentru Călin Georgescu, pare că fecare zi vine cu noi și noi afirmații controversate. De această dată, Georgescu a răspuns unor întrebări venite de la Natalia Morari, pe care Claudiu Târziu a catalogat-o drept „un personaj extrem de controversat din Republica Moldova”.
În interviu, Călin Georgescu a declarat că „națiunile în Europa” pot să se dezvolte separat mai bine decât în cadrul Uniunii Europene și a atacat-o pe preşedinta de la Chişinău, pe care a numit-o „Maia Soroș Sandu”, acuzând-o că s-a amestecat în alegerile din România.
„Referitor la interferențe, dacă stau să mă gândesc: președintele statului Republicii Moldova Maia Soros Sandu, ca să spun așa, a intervenit, direct, pe față, în alegeri.
A venit aici (n.r.- România) și a susținut un contracandidat al meu, Elena Lasconi. Dacă tu asculți de Bruxelles pentru câțiva țechini și îți izolezi poporul, mă refer la Republica Moldova, de România și de Statele Unite…”, a spus Georgescu în interviu.
Și, întrebat dacă va colabora cu Maia Sandu în cazul în care va ajunge președinte al României, Călin Georgescu a opinat că „ea, în primul rând, trebuie să-și rezolva problema poporului moldovenesc”.
Or, după toate aceste afirmații – și multele altele, Târziu a atras atenția pe Facebook că Georgescu are de dat explicații:
„Dl Călin Georgescu trebuie să clarifice neîntârziat declarațiile surprinzătoare pe care le-a făcut în cadrul interviului acordat jurnalistei Natalia Morari.
Dacă decizia candidatului la alegerile prezidențiale din România de a realiza o emisiune împreună cu un personaj extrem de controversat din Republica Moldova poate fi o opțiune personală, unele afirmații și viziuni politice susținute de dl Georgescu au darul de a deruta complet publicul.
Ceea ce dl Călin Georgescu definește ca fiind ”poporul moldovean” evocă mai degrabă un termen specific expansionismului sovietic și rusesc, nicidecum cetățenii Republicii Moldova.
Într-un discurs de un asemenea nivel și cu mize atât de înalte, semnificația mesajului trebuie să fie foarte exactă.
Dacă un moment de ezitare a generat o confuzie atât de gravă de termeni, este absolut necesar ca dl Georgescu să revină cu precizări ferite de orice interpretare.
A doua chestiune care impune lămuriri urgente este legată de idealul unității naționale.
Teza exprimată de dl Georgescu, potrivit căreia acum nu e momentul pentru o discuție despre unirea Republicii Moldova cu România, ne proiectează într-o perspectivă neclară și greu de estimat: dacă nu acum, atunci când ne vom putea gândi la reunirea cu frații de peste Prut?
Oricare ar fi rațiunile de natură electorală sau diplomatică, un astfel de mesaj, atât de tranșant, lansat de candidatul cu cele mai mari șanse în cursa pentru președinție, este de natură să dezamăgească exact electoratul cu cele mai puternice sentimente patriotice.
Suntem pe ultima sută de metri înaintea campaniei electorale, iar românii trebuie să înțeleagă exact ce planuri au candidații care le cer votul.
Având în vedere valul uriaș de simpatie de care se bucură dl Călin Georgescu, dar și mișcarea națională care s-a format în jurul candidaturii sale, acesta are datoria să își precizeze poziția față de subiectele mai sus menționate și să îndepărteze orice suspiciune care s-ar putea naște din afirmațiile pe care le-a făcut în emisiunea realizată împreună cu Natalia Morari”.