Departamentul de Stat al SUA a a transmis în cursul zilei de ieri un comunicat referitor la datele făcute publice de Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT).
Din documentele CSAT reiese că prezidențiabilul Călin Georgescu a avut susținere de la persoane care au atentat la suveranitatea României, că activitatea pe Tiktok ar fi fost coordonată de un actor statal, că voturile au fost cumpărate, dar și că în țara noastră s-a derulat o campanie similară cu cea a Rusiei în Ucraina.
Și, potrivit lui Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, „este alegerea poporului român pe cine votează, iar Statele Unite nu interferează cu această alegere sau cu acest proces”, însă „suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România. Informațiile menționate în raport ar trebui să fie pe deplin investigate pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”.
Ieri, CSAT a declasificat rapoartele serviciilor secrete care au dus la concluzia, în urmă cu o sptămână, că „au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Conform celor publicate de Administrația Prezidențială, concluzia de mai sus a venit în urma rapoartelor întocmite de Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Extern de Informații, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Totodată, precizăm că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT”.
Iar după informațiile detaliate în documentele declasificate, a venit și reacția Departamentului de Stat al SUA:
„Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat puternic în NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresul României de ancorare în comunitatea transatlantică, câștigat cu greu, nu poate fi întors de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale.
Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.
Printr-un parteneriat de durată, am făcut progrese importante în cooperarea în domeniul apărării și în parteneriatul nostru economic și am făcut pași în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”.