După ce în luna iunie a fost exclus din Camera Deputaţilor ca urmare a situaţiilor de incompatibilitate în care s-a aflat timp de mai mulţi ani, fostul deputat PSD Aurel Nechita dă din coate, încercând prin toate mijloacele să-şi reia funcţia de decan la Facultatea de Medicină din Galaţi. Dacă îi reuşeşte manevra, Nechita s-a putea alege cu un dosar penal pentru uzurpare de calităţi oficiale, pentru că, potrivit unei sentinţe definitive a Înaltei Curţi de Casaţiei şi Justiţie, el nu mai poate ocupa o funcţie publică până în februarie 2016.

În ultimii doi ani, alegătorii din Colegiul nr 9 Galaţi pentru Camera Deputaţilor şi-au pierdut doi reprezentanţi în Parlament.
În martie 2012, i-a părăsit deputatul PDL Mihail Boldea, arestat pentru excrocheriile imobiliare prezentate pe larg de Jurnal de Investigaţii. În decembrie 2012 şi-au ales un alt reprezentant în Camera Deputaţilor, pe doctorul Aurel Nechita (PSD), decan al Facultăţii de Medicină de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, preşedintele filialei Colegiului Medicilor, care a fost de două ori secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Tocmai acest cumul de funcţii i-a adus lui Nechita două rapoarte de evaluare ale Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care inspectorii constatau că s-a aflat în incompatibilitate. După ce în decembrie 2012 a depus jurământul la Camera Deputaţilor, o lună mai târziu Aurel Nechita a aflat că îşi va pierde mandatul de deputat. În disperare de cauză, sperând că îşi va putea păstra mandatul, Nechita a demisionat din funcţiile de decan, preşedinte al Colegiului Medicilor Galaţi şi din funcţia de şef de secţie la Spitalul pentru Copii „Sf Ioan”.
Era prea târziu. În iunie, Aurel Nechita a fost eliminat din Camera Deputaţilor, inclusiv prin voturile colegilor din PSD. Acum, alegătorii din Colegiul 9 aşteaptă organizarea alegerilor anticipate.

Anatema pusă de ANI

Doctorul Aurel Nechita a fost decan al Facultăţii de Medicină începând din 2005. Jurnal de Investigaţii a relatat despre odiseea acestei facultăţi cu performanţe discutabile, care este mai degrabă un moft de vreo 20 milioane de euro, pentru ca un grup de medici apropiaţi lui Nechita să exerseze titluri universitare care, automat, le măresc şi salariile.
În 2011, ANI i-a interzis lui Aurel Nechita să mai ocupe o funcţie publică timp de trei ani, pentru că timp de cinci ani fusese în incompatibilitate, încălcând prevederile art. 81, alin. (1) şi (2), respectiv art. 84, alin. (2) din Legea nr.161/2003. Nechita s-a aflat în incompatibilitate în perioada 12.05.2005-19.12.2008, când era şi deputat, şi decan al Facultăţii de Medicină. ANI a constatat că a fost în incompatibilitate şi în perioada 10.01.2009-02.10.2009, când a fost decan la Medicină, dar şi secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Inspectorii ANI au constatat şi o altă situaţie de incompatibilitate în care s-a aflat deputatul PSD. Potrivit declaraţiei de avere, Nechita încasase 68.088 lei ca decan, dar şi 33.899 lei ca şef al Secţiei Clinică Pediatrie II de la Spitalul de Copii „Sf Ioan” din Galaţi. Incompatibilitatea e dictată de art 180 al (1) lit (b) din Legea 95/2006, care prevede că funcţia de manager e incompatibilă cu „exercitarea oricărei activităţi sau oricărei alte funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate”. Art 184 prevede că „dispoziţiile art.180 alin.(1), lit (b), referitoare la incompatibilităţi, conflicte de interese şi sancţiunea rezilierii contractului de administrare se aplică şi şefilor de secţie”.

Exclus din Parlament

În decembrie 2012, Aurel Nechita devenea deputat în Colegiul 9 Galaţi. După începerea sesiunii, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a solicitat ANI să se pronunţe în cazurile a patru deputaţi, între care şi Nechita.
ANI a constatat în cazul lui Nechita producerea simultată a trei situaţii de incompatibilitate: „Opinăm că deţinerea concomitentă a calităţii de deputat şi a funcţiilor faţă de care a operat suspendarea, respectiv de şef de clinică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Ioan Galaţi, preşedinte al Colegiului Medicilor, filiala Galaţi şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Univ. Dunărea de Jos Galaţi este de natură să genereze o stare de incompatibilitate în această perioadă”, se arăta în răspunsul ANI. Astfel, medicul Aurel Nechita a pierdut mandatul de deputat.
Nechita atacase în instanţă ambele rapoarte de evaluare din 2011, prin care era declarat incompatibil cu ocuparea unei funcţii publice. În primul dosar, 911/44/2011, Curtea de Apel Galaţi i-a dat dreptate lui Aurel Nechita, dar ANI a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, prin sentinţa nr 585/05.02.2013, magistraţii ÎCCJ au admis recursul ANI. „Modifică sentinţa atacată, în sensul că respinge ca nefondată contestaţia formulată de reclamantul Nechita Aurel”, se arată în sentinţa definitivă şi irevocabilă a magistraţilor de la ÎCCJ.
În al doilea proces, în dosarul 614/44/2012, Curtea de Apel Galaţi a dat dreptate ANI, Nechita, a făcut recurs şi ÎCCJ l-a admis.

Demisii şi retrageri din cursă

O ştire Care A Rămas în Stand By   Aurel Nechita A Castigat Concursul Dar Nu A Fost Validat In Functie

După ce şi-a pierdut mandatul de deputat, Aurel Nechita s-a gândit şă-şi reia cumulul de funcţii de anul trecut.
La conducerea Colegiului Medicilor Galaţi s-a întors cu o explicaţia că în ianuarie nu demisionat, ci s-a suspendat. Apoi, cea care după demisia lui Nechita preluase funcţia de decan la Facultatea de Medicină, dr Costinela Georgescu, o apropiată a lui Nechita, şi-a dat brusc demisia.
În aceste condiţii, a fost organizat un nou concurs pentru funcţia de decan. S-au înscris Aurel Nechita şi dr Dorel Firescu, un alt apropiat al său, care s-a şi retras cu câteva zile înaintea concursului. Rămas singurul concurent, Nechita a câştigat concursul pe 27 septembrie şi ar fi trebuit deja să redevină decan. Dar lucrurile sunt complicate, pentru că numirea trebuie aprobată de Senatul Universităţii Dunărea de Jos. Întruniţi pe 28 septembrie, membrii Senatului au refuzat să aprobe numirea lui Nechita, din motive juridice.
Potrivit raportului de evaluare al ANI în cazul lui Nechita, din iunie 2011, „persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani”. În acelaşi timp, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.
În cazul lui Nechita, funcţia de decan al Facultăţii de Medicină nu este una electorală, pentru că nu a fost obţinută în urma unor alegeri, şi cum ÎCCJ s-a pronunţat pe 05.02.2013, restricţia de a ocupa funcţia operează până pe 05.02.2016. De aceea, membrii Senatului Universităţii Dunărea de Jos i-au cerut lui Aurel Nechita să prezinte un document din care să rezulte că din punct de vedere juridic poate ocupa funcţia de decan.
S-a ajuns la arbitrajul ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, cel care va trebui să decidă dacă Aurel Nechita poate să ocupe sau nu funcţia de decan. Rectorul Universităţii Dunărea de Jos, prof dr Iulian Bîrsan, susţine că, în conformitate cu unele legi, funcţia de decan este funcţie publică, dar conform altor legi nu ar fi. De aceea, a solicitat Ministerului Educaţiei un punct de vedere oficial privind incompatibilitatea lui Aurel Nechita. Practic, Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă dacă funcţia de decan este funcţie publică sau nu. În raportul din 2011, ANI a spus că e funcţie publică şi ÎCCJ a consfinţit acest lucru.

Riscul suprem: dosar penal

Se înţelege că fostul deputat se zbate să-şi reia funcţia de decan din orgoliu şi pentru bani, dar dacă va redeveni decan la Medicină riscă şi un dosar penal.
Potrivit art 240 al Codului Penal, uzurparea de calităţi oficiale, adică „folosirea fără drept a unei calităţi oficiale, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani”. Jurisprudenţa spune că poate savârşi această infracţiune şi persoana care a avut această calitate, dar a pierdut-o şi continuă să o exercite după ce a pierdut-o. Prin cumularea acestor prevederi cu interdicţia dictată de ANI, rămasă definitivă prin sentinţa ÎCCJ nr 585/5.02.2013, devenind decan Aurel Nechita comite infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale şi riscă chiar o pedeapsă cu închisoarea.
I-am solicitat doctorului Aurel Nechita punctul de vedere în legătură cu faptul că membrii Senatului Universităţii Dunărea de Jos au amânat aprobarea numirii sale în funcţia de decan al Facultăţii de Medicină, dar ne-a declarat că nu are de făcut nici un comentariu în legătură cu acest subiect. Acum, nodul gordian din acest caz se află pe biroul ministrului Educaţiei, Remus Pricopie

Articolul precedentTransportatorii feroviari către Ramona Mănescu: asistăm la un dezastru al infrastructurii. A mai rămas doar jumătate din traficul din 2000
Articolul următorDaniel Oajdea, evazionistul din ograda lui Dan Diaconescu