Focar de antrax confirmat într-o comună din județul Vrancea, la o stână.
Informația este oficială, Instituția Prefectului – Județul Vrancea informând ieri că „proprietarul exploatației afectate a fost diagnosticat cu această boală și se află internat într-o unitate spitalicească de specialitate, unde primește îngrijirile medicale necesare”.
Antraxul este o boală care afectează în principal erbivorele domestice și sălbatice, însă poate fi transmisă și la om prin contact direct cu animalele infectate sau prin inhalarea sporilor bacterieni. Așa probabil s-a întâmplat și în Vrancea, bărbatul infectat fiind în acest moment internat într-un spital din București.
Ultima oară, în țară au fost confirmate cazuri de antrax în urmă cu câteva luni. Și atunci și acum, autoritățile asigură că au fost luate măsurile necesare. Astfel, „Prefectura Vrancea asigură cetățenii că situația este sub control, iar toate instituțiile competente acționează pentru a preveni răspândirea bolii”.
Concret, după ce focarul din exploatația de ovine și caprine din localitatea Ciorăști a fost confirmat de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea, prefectul Marius Iorga a convocat de urgență Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) pentru a coordona măsurile imediate de prevenire și control a răspândirii bolii.
Au fost dispuse măsuri stricte pentru limitarea și eradicarea bolii, fiind interzisă mișcarea animalelor din exploatația afectată și instituită o zonă de restricție.
Totodată, s-a dispus supravegherea zilnică a stării de sănătate a animalelor, vaccinarea de urgență a animalelor susceptibile, precum și neutralizarea cadavrelor de animale sub control sanitar-veterinar. În plus, a fost efectuată dezinfecția pășunilor, adăposturilor și mijloacelor de transport utilizate și, până la ridicarea restricțiilor, a fost interzisă organizarea de târguri, expoziții și alte evenimente cu animale.
Într-un comunicat, Prefectura Vrancea are și recomandări pentru populație: „Să respecte măsurile dispuse de autorități; Să evite achiziționarea sau consumul de carne și produse provenite din animale bolnave sau suspecte; Să anunțe imediat medicul veterinar ori autoritățile locale dacă apar suspiciuni privind îmbolnăvirea animalelor. Autoritățile sanitar – veterinare, împreună cu toate instituțiile abilitate și Unitatea Locală de Sprijin (ULS) monitorizează permanent situația și aplică toate măsurile necesare pentru protejarea sănătății publice și a efectivelor de animale”.






