Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia, piatra de moară care atârnă de gâtul fostului primar din Călimănești

Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia
Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia

La 10 ani de la inaugurare, Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia de la Seaca atârnă ca o piatră de moară de gâtul lui Ilie Amuzan, fostul primar al Călimăneștiului în perioada 2004-2012.

De mai bine de patru ani, în fața magistraților se află un dosar în care acesta este acuzat că a prejudiciat Primăria Călimănești cu aproape un milion de lei.

El a fost dat în judecată chiar de reprezentanții actuali ai primăriei, la șase ani de la inaugurarea Centrului! Tribunalul Vâlcea i-a dat dreptate, însă dosarul a mers mai departe, la Curtea de Apel Pitești, iar următorul termen este în data de 19 octombrie 2020.

N-aveau bani, așa că s-au împrumutat de la constructor

Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia din Călimănești a costat 12 milioane de euro, cu TVA și s-a construit pe fonduri europene. Licitația a fost câștigată de asocierea SC Confort SA/SC Construcții Erbașu SA.

Întrucât autoritățile locale și județene nu aveau banii necesari pentru construcție, iar fondurile europene întârziau, ceea ce ar fi dus la blocarea proiectului, Primăria Călimănești a primit banii necesari chiar de la constructor, sub formă de împrumut.

Valoarea împrumutului s-a ridicat la suma de 1.032.442,75 de lei, SC Construct SA oferindu-l în patru tranșe, prin ordine de plată.

„Campionii CA-urilor”. La Apă Canal SA Galați, record absolut al indemnizațiilor CA din administrația locală: 20.000 de euro anual!

Dupa o investitie uriasa pentru Calimanesti, dupa plecarea lui Ilie Amuzan, Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia a ajuns centru en gros de mobila ieftina

Mai greu a fost cu restituirea banilor, astfel că SC Construct SA mai avea de recuperat 632.542,75 lei, fapt pentru care a dat Primăria Călimănești în judecată, câștigând procesul.

Timpul a trecut, iar la această sumă s-au adunat penalități de 308.742,52 lei, dobânda legală calculată la suma anterioară – 22.151,40 lei, cheltuieli de executare – 2500 de lei și cheltuieli de judecată.

În momentul de față, Primăria Călimănești este de părere că vina aparține lui Ilie Amuzan și îi cere acestuia să plătească, ca persoană fizică, nu mai puțin de 965.935,67 lei.

Judecătorii Tribunalului Vâlcea: ”În lipsa plăţii la termenele stabilite, finanţarea ar fi fost oprită, cu consecinţe financiare grave”

Însă judecătorii sunt de altă părere. Aceștia nu consideră că fostul primar ar fi comis vreo ilegalitate, din moment ce toate documentele depuse la dosar arată că acesta a folosit banii împrumutați pentru achitarea lucrărilor necesare Centrului.

”Astfel cum reiese din ordinele de plată, suma împrumutată de la executantul lucrării S.C. CONFORT S.A. a fost virată în contul Unităţii Administrativ Teritorială a Oraşului Călimăneşti, evidenţiată în actele primăriei şi folosită integral pentru plăţi către Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, pentru obiectivul Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia, astfel cum reiese şi concluziile raportului de expertiză contabilă întocmit în cauză.

Chiar şi pârâtul recunoaşte prin întâmpinare că sumele primite de la constructorul investiţiei au fost folosite exclusiv pentru plata părţii de cofinanţare, conform înţelegerii contractuale existente între Primăria Oraşului Călimăneşti şi Consiliul Judeţean Vâlcea, în lipsa plăţii la termenele stabilite, finanţarea ar fi fost oprită cu consecinţe financiare grave”, se arată în hotărârea Tribunalului Vâlcea, din data de 20 decembrie 2019.

Aceiași judecători au decis că Primăria Călimănești nu a suferit niciun prejudiciu, ca urmare a împrumutului, având în vedere că ea a fost beneficiara obiectivului de investiţii Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia.

Mai mult, instanța a explicat și de ce nu poate fi considerat vinovat Ilie Amuzan, din moment ce obligația de a efectua plățile aparține Primăriei Călimănești. În plus, el nu a mai fost primar din 2012, iar vreme de doi ani, până la hotărârea judecătorească prin care instanța a obligat primăria să-și achite datoria față de Construct SA, instituția nu a înapoiat niciun leu.

”Din luna iunie 2012, pârâtul nu mai ocupa funcţia de primar al UAT Călimăneşti, motiv pentru care, după această dată, reclamanta avea posibilitatea să întreprindă demersuri pentru a restitui suma împrumutată de la executantul lucrării şi astfel să evite plata penalităţilor de întârziere şi a altor cheltuieli de judecată şi de executare silită, având în vedere că suma a fost folosită în beneficiul unităţii administrativ teritorială pentru obiectivul de investiţii Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia şi evidenţiată în actele primăriei-documentele de evidenţă tehnico operativă, în aceste condiţii neputându-se reţine susţinerea reclamantei că nu a avut cunoştinţă de acest împrumut.

Or, reclamanta nu a efectuat vreun demers în acest sens, procedând la achitarea sumei împrumutate nerestituite doar după pronunţarea sentinţei civile menţionate anterior, situaţie în care a fost obligată şi la plata penalităţilor de întârziere”, se mai arată în textul hotărârii Tribunalului Vâlcea.

În încheiere, Primăria Călimănești a fost cea care a trebuit să îi dea bani lui Ilie Amuzan: 4.500 de lei, reprezentând onorariu avocat şi onorariu expert parte.

Ziarul de Investigaţii

Articolul precedent„Campionii CA-urilor”. La Apă Canal SA Galați, record absolut al indemnizațiilor CA din administrația locală: 20.000 de euro anual!
Articolul următorClădire veche de peste 100 de ani, reabilitată de Primăria Capitalei