Este considerat cel mai puternic om din județul Hunedoara. Este președintele Consiliului Județean și liderul PNL Hunedoara, filiala liberală care, în ciuda disputelor interne, controlează județul cu autoritate. Vorbim de Mircea Moloț, omul care-și dorește încă un mandat în fruntea Consiliului Județean, dar numai dacă va avea girul hunedorenilor.
Apoi, ar vrea să se retragă din toate funcțiile. Mircea Moloț a acceptat să stea de vorbă cu reporterii „Ziarului de Investigații“.
Rep: Ați fost acuzat că ați pus umărul la debarcarea primarului municipiului Deva, Mircia Muntean, și a celor patru consilieri care l-au sprijinit. Cât de mult ați „ajutat“ la excluderea lor din PNL?
M.M: Debarcarea și-au făcut-o singuri. Nu a pus nimeni umărul și chiar nu am dorit debarcarea nimănui. In primul rând, eu am respectat statutul partidului, care spune că orice membru PNL poate să adere la orice funcție.
Mi-am depus candidatura în februarie 2010, am câștigat și am crezut că lucrurile se încheie aici. Dar se pare că domnul Muntean a crezut că asta este o dinastie și se moștenește, sau că nu poate fi înlăturat de la conducere. Nu a acceptat ideea că poate fi și altcineva în locul lui, ca președinte al filialei județene, deși a fost primar în ’96 și abia în 2002 a fost președintele partidului. Deci, nu l-a dat nimeni afară și nimeni nu a făcut vreo scindare.
La semnarea protocolului Uniunii Social Liberale (USL), mai mulți membri PNL s-au opus. Este și cazul președintelui filialei PNL Lupeni, care nu vrea nici în ruptul capului să semneze cu PSD-ul…
Nici nu este nevoie să semneze, deoarece Constantin Brândușe nu mai este președintele organizației de acolo. ~n prima ședință din luna iunie vom numi interimarul de la Lupeni. Aș vrea să înțelegeți bine un lucru: eu sunt membru în Biroul Național, am votat pentru această uniune. Respect condițiile – nu puteam lăsa, la mine în județ, în filiala pe care o conduc, să vină oricine cu ce dorește. Este o linie clară și cine nu vrea să facă parte din această echipă și să susțină ideea e liber să meargă cu cine vrea. Independent, la alt partid sau dă un pas înapoi și își vede de treabă în continuare.
Rep:Firma viitorului dvs. ginere are mai multe contracte importante cu statul. Cum se face că aceste licitații au fost câștigate tocmai de către firma acestuia?
De o bună bucată de timp, licitațiile acestea nu se mai țin aici, se afișează pe site-ul SEAP. De exemplu, a fost acum licitație pentru parcul de afaceri de la Simeria. A venit o firmă care nu a participat, a contestat, iar cei de la București au hotărât să se reia licitația. Oricine din orice firmă se poate înscrie la licitație. Noi nu putem să spunem „tu participi, tu nu participi“. Vizavi de această firmă a viitorului meu ginere, cred că are două licitații câștigate aici. Firma nu s-a înființat de când îl cunosc eu, era firmă veche, cu mulți angajați, înainte de a ști eu despre cine e vorba. Eu nu-i pot spune nici să participe, dar nici să nu participe, că, vezi Doamne, tu ești ginerele meu și te omor, nu ai voie să participi la aceste licitații.
Rep:Rămâne, totuși, problema morală. Viitorul ginere al președintelui CJ Hunedoara are contracte cu această instituție.
M.MSigur, e vorba de moralitate, dar nu sunt eu cel care decide cine câștigă licitațiile. Ca orice firmă, are voie să participe la orice licitație. A participat la foarte multe licitații unde nu a câștigat, ba la primării, ba la Consiliul Județean. E o acuză așa, numai că e ginerele meu. Incă nu este, sper să fie, dar mai e până atunci.
Rep:In Valea Jiului există trei formații Salvamont, trei stațiuni montane, o telegondolă, 14 teleschiuri și două telescaune.Totuși, s-a decis ca Baza Salvamont să se facă într-o zonă-tampon a Parcului Național Retezat, Râușor, unde este un singur teleschi.De ce acolo și nu în zona unde este aflux mare de turiști, atât iarna, cât și vara?
M.M. Nu sunt eu cel care decide acest lucru. Decide Serviciul Salvamont, ei știu unde au nevoie, de ce au nevoie – că ei sunt în subordinea Consiliului Județean este altceva.
Eu sunt profesor de matematică, nu sunt în măsură să decid.
Rep:Aveți, totuși, un cuvânt greu de spus…
M.M. Hai să-l departajăm pe președintele Consiliului Județean de vechiul secretar de stat. Dom’le, nu știu! Nu mă pricep, dar dacă susțin un dialog cu un specialist din alt domeniu și are dreptate, merg pe mâna lui. Acolo se va face un centru de perfecționare, se vor școli oameni, care vor fi cazați acolo. Ca un argument, cei de la Salvamont au spus că în zona Râușor-Retezat sunt mai căutați decât cei din Straja sau Pasul Vâlcan. Lumea merge acolo numai iarna. Dar aici vin și vara, unde sute de oameni pe zi bat traseele turistice, și de aceea aceste refugii sunt în zonele pe care și le-au ales.
Rep:Deși în ultimii ani se bate monedă pe dezvoltarea turismului, mai ales în zona Văii Jiului,mai bine de jumătate din cabanele ori pensiunile din stațiuni funcționează ilegal. Să luăm ca exemplu Straja, unde s-a construit haotic, fără un plan arhitectural pus la punct, unde nu au canalizare, apă potabilă ori condiții minime de igienă. Ce poate face Consiliul Județean în acest caz?
M.M. Nu e problema mea, că eu le-am atras atenția. Eu, dacă aș fi avut putere nelimitată, în așa fel încât să-mi permit orice, aș fi băgat buldozerul în toate cabanele de acolo, după care aș fi făcut un PUG. Să ferească Dumnezeu de un incendiu, ar fi jale, mai ales că administrarea stațiunii n-o face Consiliul Județean – eu am făcut drumul până în capătul stațiunii.
Am încercat să facem acolo o parcare și, dacă aș fi administrator, nu aș da voie să intre cu mașini, să blocheze marginile drumului, că își rupe unul piciorul, că nu mai pot intra mașinile să facă deszăpezirea, că doi metri este centura de mașini – și lasă-i pe fiecare care are cabană să aibă parcare.
Rep:Straja este un exemplu pentru cum nu ar trebui să se construiască. In alte stațiuni hunedorene s-ar putea întâmpla la fel?
M.M I-am spus și lui Gheorghe Ile, primarul de la Vulcan, înainte de a face telegondolă, să ia Straja ca exemplu negativ, să facă un PUG și să nu permită construirea haotică, pentru că terenul este virgin, stațiunea este virgină. Intr-o stațiune trebuie să ai curent, canalizare – cum poți face canalizare în Straja? Fiecare e cu apa lui, acolo nu e talcioc, e stațiune. Când am semnat protocolul cu cei din Sardinia, am avut proasta inspirație să-i duc acolo. Se vedea pe fața lor dezamăgirea totală că e păcat de frumusețile alea.
Rep:Cine se face vinovat?
M.M Biroul Urbanism de la Lupeni. Numai cei de la Lupeni dau autorizație de construcție. Același lucru se va întâmpla și cu celelalte două stațiuni, Parâng și Vulcan, după ce se face telegondola, drumul, dacă nu se pleacă cu un PUG care să se respecte. E nevoie de străzi largi, de canalizări, nu de voturi obținute ușor.
Rep:Fiica dumneavoastră este proprietara unui puternic post de televiziune,care nu vă refuză apariția de câte ori solicitați. Vă întreb în spirit de glumă, cine este mogulul: dumneavoastră sau fiica?
M.M Fie-mea este mogulul. Eu apar destul de rar pe postul de televiziune al fiicei mele. Mai mult apar pe Antenă, și o fac numai atunci când sunt solicitat. Nu mă oprește nimeni să apar la televizor,pot să mă duc în fiecare zi la postul lu’ fie-mea. Dar Moloț nu are ce spune în fiecare zi la televizor. Dacă am ceva de spus, fac o conferință de presă.
Rep:Care sunt obiectivele politice ale dumneavoastră pentru următoarea perioadă?
M.M In primul rând, vreau să consolidez organizația pe care o conduc – de aceea, în această perioadă se desfășoară alegeri în toate organizațiile locale din județ. Mai vrem reînscrierea membrilor, să avem o evidență clară, că era o evidență haotică. Le-am spus când m-au pus că voi fi un președinte incomod.
Rep:Vă gândiți să mai candidați?
M.M Imi doresc încă un mandat, după care mă retrag din toate posturile și funcțiile politice. Dacă organizația teritorială va hotărî că sunt cel mai potrivit, în urma sondajelor, voi candida. Dar numai și numai în urma sondajelor. USL la Deva, de exemplu, are 60-67% din doleanțele populației. Eu nu m-am născut președinte, mi-am neglijat familia, am pierdut bani, timp, și totuși sunt aici, nu trebuie să mă plâng cât e de greu; dacă în sondaje cetățenii îmi dau girul, voi candida din nou la Consiliul Județean. Asta este democrația și trebuie să se înțeleagă că o funcție ține atâta timp cât e mandatul sau cât e guvernul tău la putere.