Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității un comunicat de presă în care anunță că „epoca coronavirusului” a luat sfârșit.

Potrivit declarațiilor dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, concluzia vine în urma celei de-a cincisprezecea reuniuni a Comitetului de Urgență al Regulamentului Internațional de Sănătate, care a avut loc ieri, ocazie cu care „membrii au evidențiat tendința de scădere a deceselor cauzate de COVID-19, scăderea spitalizărilor legate de COVID-19 și a internărilor în secțiile de terapie intensivă și nivelurile ridicate ale imunității populației la SARS-CoV-2”.

Punctul cât de cât final vine la trei ani după ce a fost declarat pentru prima dată cel mai înalt nivel de alertă privind pericolul pe care îl reprezenta virusul SARS-CoV-2, poziția oficială acum fiind aceea că pandemia de COVID-19 „este acum o problemă de sănătate stabilită și în curs de desfășurare, care nu mai constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional”.

În comunicat se arată că „directorul general al OMS va convoca un comitet de evaluare a RSI pentru a oferi consiliere cu privire la recomandările permanente pentru gestionarea pe termen lung a pandemiei SARS-CoV-2, ținând cont de Planul strategic de pregătire și răspuns la COVID-19 2023-2025. În timpul acestei tranziții, statele părți sunt sfătuite să continue să urmeze recomandările temporare emise. Directorul general și-a exprimat sincera mulțumire Președintelui, membrilor și consilierilor Comitetului pentru angajamentul și sfaturile lor în ultimii trei ani”.

Printre recomandări este inclusiv aceea privind „integrarea vaccinării împotriva COVID-19 în programele de vaccinare pe parcursul vieții”, astfel încât persoanele din grupurile cu prioritate înaltă să aibă acces la vaccinurile recomandate de OMS.

Totodată, se face vorbire și despre „susținerea creșterii capacității naționale și pregătirea pentru evenimente viitoare pentru a evita apariția unui ciclu de panică și neglijare”, actualizarea planurilor de pregătire pentru pandemie de patogeni respiratori, folosirea Sistemului global de supraveghere și răspuns la gripă (GISRS) sprijinirea înființării Rețelei globale de laborator OMS (CoViNet).

Pregătiți-vă pentru ca contramăsurile medicale să fie autorizate în cadrul cadrelor de reglementare naționale pentru a asigura disponibilitatea și furnizarea pe termen lung. Statele părți ar trebui să-și consolideze autoritățile de reglementare pentru a sprijini autorizarea și utilizarea pe termen lung a vaccinurilor, diagnosticelor și terapiei.

Continuați să lucrați cu comunitățile și liderii acestora pentru a realiza programe de comunicare puternice, rezistente și incluzive privind riscurile și implicarea comunității (RCCE) și programe de management al infodemiei. Statele părți ar trebui să adapteze strategiile și intervențiile RCCE și de management al infodemiei la contextele locale.

Continuați să ridicați măsurile de sănătate legate de călătoriile internaționale legate de COVID-19, pe baza evaluărilor de risc și să nu solicitați nicio dovadă a vaccinării împotriva COVID-19 ca o condiție prealabilă pentru călătoriile internaționale.

Continuarea sprijinirii cercetării pentru îmbunătățirea vaccinurilor care reduc transmiterea și au aplicabilitate largă; să înțeleagă întregul spectru, incidența și impactul stării post COVID-19 și evoluția SARS-COV-2 în populațiile imunodeprimate; și să dezvolte căi de îngrijire integrate relevante”, sunt alte câteva recomandări.

Articolul precedentMinistrul Bode îl vede pe premierul Ciucă președintele României. „Voi rămâne în viitorul Guvern dacă PNL va dori acest lucru”
Articolul următorAvarie pe bulevardul I.C. Brătianu din Constanța: Detalii privind înlocuirea conductei de distribuție