Sursa foto. Mae.ro.

Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah și activist în domeniul drepturilor omului, a avut mai multe discuții cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu cu privire la situația din Ucraina.

Cunoscut în spațiul public pentru criticile aduse liderului de la Kremlin, Kasparov a prezentat mai multe evaluări privind situația din Rusia și modul în care Putin va continua războiul declanșat pe 24 februarie.

De asemenea, acesta a reamintit că Uniunea Europeană trebuie să acorde mai mult sprijin Ucrainei pentru a putea face față atacurilor rusești, amintind totodată de mișcarea internațională anti-război, formată din persoane marcante ai emigrației ruse.

Multiplul campion mondial la șah, mesaj către Kremlin

Potrivit comunicatului al MAE, Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pe care România îl oferă Ucrainei și modul în care refugiații ucraineni sunt ajutați să se integreze în societatea românească.

Totodată, ministrul de Externe a condamnat războiul declanșat de Rusia și a făcut o prezentare a sprijinului umanitar acordat de România și statele vecine tuturor cetățenilor care au fugit din calea războiului.

Reamintim că miercuri, Garry Kasparov a participat, la București, la deschiderea turneului de șah Superbet Chess Classic Romania 2022. Acesta a vorbit despre interzicerea sportivilor ruși, care îl susțin pe Putin, la toate competițiile internaționale.

Kasparov a precizat că sportivii ruși ar trebui acceptați doar dacă semnează o scrisoare publică prin care condamnă războiul.

„(…) De aceea Nepomniaşci poate participa azi la acest turneu sub steag neutru. Orice sportiv care arată susţinere faţă de războiul lui Putin trebuie interzis şi exclus din competiţiile sportive. Este un preţ de plătit pentru că ştim ce s-a întâmplat în Germania acum 80 de ani. De aceea susţin suspendarea sportivilor şi mă aştept ca Federaţia Internaţională de Şah să menţină această decizie”, a afirmat fostul campion mondial la șah, potrivit G4media.

Reamintim că un fost magnat rus a anunțat crearea unui grup anti-război, din acesta făcând parte și Garry Kasparov, activistul de opoziție Vladimir Kara-Murza, politicianul aflat în exil Dmitri Gudkov și economistul Serghei Guriev.

„Comitetul Anti-Război face apel la toți adevărații patrioți ai Rusiei să se coalizeze împotriva dictaturii agresive a lui Vladimir Putin, în ciuda oricărui fel de dispute politice, diferențe ideologice și simpatii sau antipatii personale”, se arată în declarația semnată de membrii comitetului.

Citește și articolul: Garry Kasparov va vizita Bucureștiul, la începutul lunii mai

Articolul precedentMai mult de jumătate de milion de euro, pentru achiziționarea unui apartament în Brașov
Articolul următorUn cartier din Ploiești, îngropat în gunoi din cauza lipsei unui contract cu o firmă de salubrizare
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.