Recenta decizie CEDO legată de demiterea din funcția de procuror șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi are ecouri pe toate planurile. După cereri de demisii și explicații, se cer măsuri și în ceea ce îl privește pe fostul ministru Tudorel Toader, cel care a făcut celebra evaluare a activității Laurei Codruța Kovesi și a propus revocarea din funcție. Tudorel Toader nu mai e ministru, însă reprezintă România în Comisia de la Veneția, ceea ce a devenit inacceptabil pentru reprezentanții Ministerului Justiției.

Ministerul Justiției propune Guvernului României eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției”, se arată într-un comunicat.

Cât despre Tudorel Toader, acesta a oferit o primă reacție pentru BZI LIVE, citată de Știri pe Surse. „Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii. CCR a luat o decizie şi preşedinţele a revocat-o în baza acelei decizii. Ministrul nu are drept de sesizare a CCR, acest drept il are presedintele, o au presedintii Camerei Deputatilor si a Senatului, sau Guvernul. CCR a dat o decizie și presedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se executa” a explicat Tudorel Toader.

Articolul precedentAna Birchall a aflat despre decizia CEDO legata de „cazul Kovesi”: „Toti cei care au sustinut si au votat sa isi dea demisia de onoare”
Articolul următorIohannis, după decizia CEDO cu privire la cazul Kovesi