Anchetă finalizată în dosarul de corupție deschis de procurori în toamna anului trecut, și care are în prim plan mai mulți angajați din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud.
În total, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a 8 inculpați, lucrători vamali sau inspectori, acuzațiile fiind de luare de mită sau complicitate la această infracțiune.
Inițial, date din anchetă au fost făcute publice în momentul în care erau cercetate două persoane, care își desfășurau activitatea la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud, precum și un comisionar vamal.
Între timp, procurorii arată că au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu șase inspectori vamali, pentru luare de mită – Badea Aila, Mengazi Iener, Stan Florin, Piștereanu Stelian, Hahloschi Jean și Dinu Marian-Paul, opt comisionari vamali și intermediari – pentru dare de mită.
Conform acordului, cei 14 inculpați (inspectori vamali, comisionari vamali și intermediari) au primit pedepse cuprinse între un an și șase luni de închisoare cu suspendare și trei ani de închisoare cu suspendare.
Însă, la acest moment, au fost trimiși în judecată la Tribunalul Constanța: „OPREA MARIUS, în stare de arest la domiciliu, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (35 acte materiale) și constituirea unui grup infracțional organizat și PETCU DOREL-EMANUEL, în stare de arest preventiv, fost lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, în formă continuată (30 acte materiale), constituirea unui grup infracțional organizat și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.
De asemenea, s-a mai dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:
CADÎR SUNAI, șef al Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (35 acte materiale) și constituirea unui grup infracțional organizat, STOICA MIHAI, GHEORGHE EDUARD-CRISTINEL, OPREA BOGDAN-GEORGE, MILEA ADRIAN și CADÎR SUAT, inspectori vamali în cadrul Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată”.
„În cursul anului 2024, la nivelul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, s-a constituit un grup infracțional organizat format din inculpații Cadîr Sunai, Oprea Marius, Petcu Dorel-Emanuel, având ca scop încasarea de sume de bani cu titlu de mită, de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, în schimbul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în sensul urgentării formalităților de vămuire a mărfurilor.
Sumele pretinse și remise cu titlu de mită ar fi variat în funcție de mărfuri și naționalitatea importatorilor, acestea fiind cuprinse între 100 și 700 dolari / container.
Inculpatul Cadîr Sunai, șeful al Biroului Vamal, l-ar fi desemnat pe inspectorul vamal Oprea Marius să colecteze mita de la importatori, iar pe Petcu Dorel-Emanuel să preia banii respectivi și să îi transporte în zone de siguranță.
Astfel, în perioada 13 iunie 2024 – 12 septembrie 2024, inspectorul vamal Oprea Marius, la instigarea șefului biroului vamal Cadîr Sunai, ar fi primit, în mod repetat, direct și indirect, în incinta Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, situat în Portul Constanța, de la importatori, prin comisionari vamali, suma totală de 58.950 dolari, 2.300 euro și 22.600 lei, pentru a urgenta procesarea declarațiilor vamale depuse pentru importurile realizate de mai multe societăți comerciale.
Pentru a-i “motiva” să realizeze într-un timp cât mai scurt formalitățile vamale, inspectorul vamal Oprea Marius îi “recompensa” pe acei colegi care răspundeau solicitărilor sale punctuale, distribuindu-le o parte din sumele primite.
Astfel, în perioada menționată, inspectorii vamali, inculpații Stoica Mihai, Mengazi Iener, Oprea Bogdan-George, Gheorghe Eduard-Cristinel, Milea Adrian, Cadîr Suat, Badea Aila, Piștereanu Stelian, Stan Florin și Hahloschi Jean ar fi primit, fiecare, sume cuprinse între 800 și 4800 de dolari.
La data de 12 septembrie 2024, inculpatul Oprea Marius a fost surprins în flagrant de către procurori, după ce a primit de la inculpatul C.M. comisionar vamal al unei societăți comerciale, sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei.
La scurt timp după constatarea infracțiunii flagrante, inculpatul Petcu Dorel – Emanuel ar fi luat discret, de pe biroul din fața sa, un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită și care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghițire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală”, detaliază DNA.