Mandat de arestare pentru managerul Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Dolj și pentru încă o persoană, despre care anchetatorii spun că ar fi socrul acestuia.
Cei doi, dar și un asistent medical în cadrul Centrului Medical Bechet sunt acuzați de Direcției Naționale Anticorupție – Structura Teritorială Craiova de mai multe fapte, de la luare de mită și până la trafic de influență.
Din ce detaliază Direcția Generală Anticorupție, faptele celor trei au legătură cu angajările la SAJ Dolj, iar pentru probarea acuzațiilor, ofițerii de poliție judiciară ai Serviciilor Județene Anticorupție Dolj și Mehedinți au efectuat percheziții domiciliare la locuințele celor doi inculpați, unde ar fi fost găsite sumele de 665.660 euro, 67.460 dolari și 203.850 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării.
Ulterior, după audieri, cei trei au fost reținuți și prezentanți instanței cu propunere de arestare preventivă, iar Tribunalul Dolj a admis „propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Gângioveanu Cristian şi Găvan Constantin.
1. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Gângioveanu Cristian, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 01.11.2024, până la data de 30.11.2024, inclusiv. Respinge cererea de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar, formulată de inculpatul Gângioveanu Cristian, prin apărătorii aleşi, ca neîntemeiată.
2. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Găvan Constantin, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 01.11.2024, până la data de 30.11.2024, inclusiv. Respinge cererea de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar, formulată de inculpatul Găvan Constantin, prin apărătorii aleşi, ca neîntemeiată.
3. Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpata Răducanu Ionela Melania. Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpata Răducanu Ionela Melania, pe durata prevăzută de art. 215/1 alin. 1 Cod Procedură Penală, respectiv de 60 de zile, începând cu data de 01.11.2024 până la data de 30.12.2024, inclusiv.
Obligă pe inculpata Răducanu Ionela Melania ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, de cameră preliminară sau instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la IPJ Dolj -Biroul de Supraveghere Judiciară şi Poliţia oraşului Bechet, organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau de câte ori este chemat; să nu părăsească teritoriul oraşul Bechet, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpaţii Cîrstoiu Marin, Robu Cătălin Petronel, Ghiță Mădălina Violeta, Gîngioveanu Cristian, Gîngioveanu Aurelia Maria, Găvan Constantin şi Marinescu Alin şi nici cu martorul Buru Răzvan Iulian.
Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei Răducanu Ionela Melania dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”.
De altfel, cei doi inculpați arestați au contestat măsura, în condițiile în care anchetatorii precizează că șeful SAJ Dolj s-ar face vinovat de luare de mită, complicitate la luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, în timp ce socrul său, care este director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Șimnic, este cercetat pentru trafic de influență în formă continuată și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată.
În ceea ce o privește pe asistenta medicală din cadrul Centrului Medical Bechet, acuzațiile sunt de complicitate la trafic de influență, complicitate la dare de mită, dare de mită și trafic de influență.
„Conform cercetărilor, în perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Șimnic ar fi pretins și ar fi primit suma totală de 30.500 euro de la patru persoane (martori în cauză), pentru a interveni pe lângă ginerele său, inculpatul manager al Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, în vederea angajării acestora în cadrul SAJ Dolj, pe posturi de șofer autosanitară, respectiv asistentă medicală.
Astfel, în cursul lunilor septembrie – octombrie 2024, în baza unei rezoluții unice, inculpatul manager al SAJ Dolj, prin intermediul socrului său, respectiv a unei alte persoane, ar fi diseminat subiectele ce urmau a fi susținute la proba scrisă a concursurilor de angajare organizate de Serviciul de Ambulanță Județean Dolj mai multor candidați, în vederea facilitării promovării de către respectivele persoane a concursurilor de angajare și a ocupării de către acestea a posturilor scoase la concurs.
În perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul manager al SAJ Dolj, în mai multe situații, ar fi primit de la fiul inculpatei asistent medical în cadrul Centrului Medical Bechet diverse bunuri pentru a-l ajuta pe acesta să se angajeze ca șofer autosanitară la Serviciul de Ambulanță al Județului Dolj, cât și pentru a o angaja ca asistentă medicală în cadrul spitalului CFR Craiova pe concubina acestuia din urmă, unde manager este soția primului inculpat. În demersurile lor, inculpații 1 și 2 ar fi beneficiat și de ajutorul inculpatei nr. 3”, arată DGA.