Cel mai mare organism de administrare a drepturilor de autor ale interpreţilor, CREDIDAM, a înregistrat cheltuieli nejustificabile, printre care pampers, lapte praf sau cămăşi de noapte, transmite hotnews.ro.
Printre neregulile raportate de ANAF se numără TVA dedus greşit, neplata impozitului pe profit în unele cazuri, dar şi cheltuieli pentru parfumuri, medicamente sau zeci de sticle de vin Merlot şi Cuvee.
Aceleaşi cheltuieli nedeductibile identificate de ANAF includ o factură ARO Palace SA Braşov, din decembrie 2012, pentru „cazare, acces piscină, room service pentru Savu Liliana” – care nu este salariată CREDIDAM, dar oferă servicii de avocatură pentru asociaţie.
Toate cheltuielile constatate de ANAF reprezintă obligaţii suplimentare de peste cinci milioane de lei. Pentru mai puţin de jumătate din această sumă a fost emisă şi o somaţie de plată.
Atât raportul ANAF, cât şi somaţia de plată au fost contestate de CREDIDAM în instanţă.
ANAF a desfăşurat inspecţia fiscală la CREDIDAM în feburarie-iulie 2013 şi a urmarit o perioadă îndelungată: decembrie 2007 – decembrie 2012.
Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi – CREDIDAM este o asociaţie non-profit înfiinţată în 1996, care reprezintă interesele artiştilor interpreţi şi are şi cele mai mari încasări dintre asociaţiile de acest tip.
În 2007 a colectat peste 27 de milioane de lei în remuneraţii, potrivit ultimului raport financiar. Potrivit propriei descrieri, ea colectează şi repartizează banii care provin din difuzarea înregistrărilor prin intermediul diverselor media (radio, TV, cablu, restaurante etc.) către artiştii cărora li se cuvin aceste sume. CREDIDAM afirma că are peste 11.000 de membri.
În numărul din noiembrie al Jurnalului de Investigaţii puteţi citi o amplă anchetă referitoare la neregulile de la CREDIDAM.

Articolul precedentAutoritatea Navală Românâ a „torpilat” pavilionul românesc
Articolul următorFilosoful politruc Gelu Dae, şef la AFER