Foto: Facebook/Ludovic Orban
Foto: Facebook/Ludovic Orban

Ludovic Orban a declarat că a înregistrat un memoriu prin care cere Avocatului Poporului atacarea la CCR a ordonanței 16, prin care guvernul Ciucă a crescut fiscalitatea în România.

Explicând că ordonanța este neconstituțională, Orban a ținut să precizeze că, prin ordonanță simplă, adoptată în baza legii de abilitare, nu pot fi modificate prevederi ale unor legi organice.

Ludovic Orban: ”Ordonanța de creșterea a fiscalității este neconstituțională!”

Este încălcată libertatea economică, garantată de articolul 45 din constituție, prin interdicțiile și limitările privind actiitatea microîntreprinderilor. De asemenea este încălcat dreptul la muncă prin prevederile legate de taxare a contractelor part-time, care îngrădesc dreptul la muncă și care au dus efectiv la încetarea  peste 100.000 de contracte de muncă”, se arată în textul distribuit pe contul de Facebook.

De asemenea, fostul lider PNL a citat din lege, explicând că prevederile legate de modul de plată a contribuțiilor pentru persoanele care obțin venituri din activități economice, pentru persoanele angajate în construcții și agricultură și pentru persoanele care înregistrează venituri din contracte part-time instituie discriminări evidente pentru acești cetățeni, ducând la încălcarea art. 16, alin. (1):„ Cetățenii sunt egali în fața legilor și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”.

”Un alt articol din constituție încălcat este cel legat de justa distribuție a sarcinii fiscale prin modul injust de stabilire a unor regimuri fiscale în baza unor criterii total subiective”

Potrivit fostului lider PNL, doar Avocatul Poporului poate să declanșeze controlul de constituționalitate pentru ordonanțele adoptate de guvern, până la dezbaterea și adoptarea lor de către parlament.

Este obligația celor care conduc instituția să apere drepturile și libertățile cetățenilor români și să se implice pentru eliminarea prevederilor vădit neconstituționale din actele normative adoptate de guvern. În anul în care am condus guvernul, Avocatul Poporului a atacat la CCR multe ordonanțe ale guvernului, de multe ori fără motive serioase. Îi cer să facă la fel și acum, când există temeiuri foarte solide”, a conclus Ludovic Orban.

Articolul precedentMuzeul Național de Istorie din București sprijină, pro bono, adopția animalelor din Adăpostul Speranța
Articolul următorApa de ploaie nu mai este potabilă nicăieri pe Pământ
Jurnalist full-time / Pesimist part-time