Lovitură de teatru în dosarul privatizării Institutului de Cercetări alimentare. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut la termenul de luni să fie audiaţi şi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş. Mateuţ a făcut mai multe cereri de audiere în dosarul ICA.

Avocatul lui Voiculescu susţine că printre cei care ar trebui să dea declaraţii în faţa instanţei se numără Traian Băsescu, primar general al Capitalei la momentul faptelor judecate în dosar, şi foştii miniştri Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş. Despre Cioloş, Mateuţ a spus că este implicat în procedura de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă în dosar.

Procedura nu s-a realizat din propria iniţiativă a lui Cioloş, ci la solicitarea DNA, a mai spus apărătorul lui Dan Voiculescu. Tot la termenul de luni au fost audiaţi doi dintre inculpaţi, Jean Catalin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi. „Există o confuzie în rechizitoriu. Eu am fost numit reprezentant ala ADS în AGA al ICA. Eu nu am participat la luarea unei decizii legată de patrimoniul ICA, nu aveam atribuţii să verific contractul de superficie din 2003. Referitor la acuzaţia de conflict de interese, menţionez că eu, atunci, nu eram funcţionar public. Precizez că nu ştiu să fi existat un protocol cu Ministerul Agriculturii şi ICA cu privire la privatizarea institutului. Aceasta s-a făcut în baza unei hotărâri de guvern”, a spus Sandu.

La ieşirea din sala de judecată, Dan Voiculescu a declarat că dacă va fi condamnat îşi va lua hainele şi se va duce la închisoare, adăugând că nu este „nicio problemă”. Mogulul a plecat, în jurul orei 14,45, de la Curtea de Apel Bucureşti, motivând că se duce la IPJ Ilfov, conform controlului judiciar dispus în cazul său în alt dosar, cel al şantajării unui oameni de afaceri. La plecarea de la sediul instanţei, el a fost întrebat despre posibilitatea ca termenul de luni în dosarul ICA să fie ultimul. „Eu, să ştiţi, că ultimul cuvânt mi l-am cam spus şi dacă e vorba de o condamnare de către instanţă, îmi iau hainele şi mă duc, nu-i nicio problemă„, a replicat Voiculescu. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au reluat, luni, dezbaterile în dosarul privatizării ICA, completul de judecată urmând să mai audieze doi inculpaţi şi să decidă ce probe va admite în această cauză.  

Articolul precedentFactori de dezvoltare a comerţului internaţional.
Articolul următorIoan Niculae, la DIICOT pentru audieri în dosarul Romgaz.