Încă un nume de referințe al industriei românești este la un pas de a deveni istorie.


Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte a intrat în procedura de faliment, în urma deciziei Tribunalului Dâmboviţa. Combinatul are activitatea de producție sistată încă de la începutul anului 2020.

 În ultimii ani de producţie, numărul angajaţilor de la COS Târgovişte era de circa 1.000, faţă de peste 20.000 în perioada comunistă.

Procedura de insolvență a Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte a demarat în februarie 2013. În noiembrie 2020, guvernanţii de la acea vreme anunţau că vor salva combinatul târgoviştean.  Premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, anunța că statul va prelua activele combinatului în contul datoriilor.

Conform site-ului combinatului, conducerea COS este asigurată de administrator special: Oleg Shvedakov, administrator judiciar Maestro S.P.R.L. – Filiala Bucureşti, iar conducerea executivă de Vladimir Gofman, director general.

Sindicaliştii de la COS Târgovişte spun că ziua în care a fost declanşat falimentul este una tristă pentru întreg oraşul.

„Zi tristă pentru Târgovişte şi pentru România….Astăzi 30 iunie 2021 Tribunalul Dâmboviţa a hotărât dizolvarea COS Târgovişte şi deschiderea procedurii falimentului. Chiar şi în acest moment statul poate interveni şi poate salva acest combinat … dacă politicienii înţeleg că este în interesul României să nu piardă prin dezmembrare acest combinat metalurgic!”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a Sindicatului Valahia, condus de Nicolae Dragodănescu.

Pe întreaga durată a anilor 2020 şi 2021, COS Târgovişte a avut sistată activitatea de producţie. În anii anteriori au fost demolate mai multe hale din cadrul combinatului.

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

Articolul precedentGelu Tofan, noul preşedinte al PNL Piteşti
Articolul următorRafila despre campania de vaccinare, în perspectiva valului 4
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...