Porumbeii sălbatici au distrus 150 de hectare de teren însămânțate cu floarea-soarelui, reclamă un fermier din județul Ilfov. Gheorghe Preda spune că nu știe ce măsuri să ia împotriva porumbeilor, ținând cont de faptul că este ilegal să fie omorâți. El a povestit ce i s-a întâmplat vineri seară, când s-a dus să vadă cum arată câmpul semănat cu floarea-soarelui.
”Vineri seară, m-am dus în câmp, să văd cum arată câmpul semănat cu floarea-soarelui, am folosit un hibrid de la Syngenta, am mers și n-am văzut nimic. M-am dus, l-am luat pe șeful de fermă și l-am întrebat ce au făcut, au semănat acolo? Când am stat să urmărim ce se întâmplă, stoluri de porumbei dinspre pădure pășteau, erau la păscut. (…) O să punem porumb pe suprafața distrusă, pentru că văd că ei au o afinitate către floarea-soarelui”, a povestit fermierul Gheorghe Preda.
Fermierul Gheorghe Preda spune că a descoperit că o parte din cultura sa de floarea-soarelui a fost compromisă de stoluri întregi de porumbei sălbatici. Păsările nu se sfiesc să se hrănească cu sămânța pusă în sol pentru răsărire.
De ce nu pot fi împușcati porumbeii sălbatici
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a recunoscut că de trei ani nu s-a împușcat o pasăre din cauza legislatiei existente. ”Nici vânătorii nu o pot face. Și vă spun de ce, știți de ce? Vă spun eu de ce. Pentru că Ordinul ministrului Mediului care alocă acele cote de vânătoare pentru vânători și asociațiile de vânătoare a fost blocat în instanță de un ONG. De 3 ani nu s-a împușcat o pasăre, nu s-a recoltat o pasăre în România, nici măcar pentru prevenirea și pentru paza culturilor agricole. Și mai mult decât atât, nu s-a recoltat din nicio pasăre migratoare…nu s-au recoltat probe pentru gripă aviară. De 3 ani de zile instanța blochează la solicitarea unui ONG acest Ordin”, a declarat Adrian Chesnoiu la o întâlnire cu fermierii.
Vasile Dîncu: Nu există date că va exista un atac în Republica Moldova