Nu mai puțin de 20 de persoane sunt anchetate de procurorii bucureșteni în legătură cu fapte de corupție comise în ceea ce privește facilitarea circulației ilegale a autovehiculelor de mare tonaj în municipiul București.
Inculpați în cauză sunt mai mulți polițiști din Capitală, dar și administratorii firmelor care avea nevoie de serviciile acestora.
Ancheta a debutat în forță săptămâna aceasta, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, au efectuat 23 de percheziții domiciliare în municipiul București și județul Ilfov.
Acuzațiile țin de de trafic de influență, cumpărare de influență, luare de mită, dare de mită și abuz în serviciu, iar după audieri, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală împotriva a 20 de inculpați.
Este vorba despre un pensionar M.A.I. și fiul acestuia, polițist în cadrul Poliției Locale Sector 1 – cercetați pentru trafic de influență, dare de mită și instigare la abuz în serviciu, 9 reprezentanți ai unor societăți comerciale cu obiect de activitate producția și comercializarea de beton (pentru cumpărare de influență în formă continuată), dar și 9 inculpați – 4 polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București, 3 din cadrul Brigăzii Rutiere a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, un polițist din cadrul Poliției Locale Sector 1 și un polițist șef de serviciu din cadrul Poliției Locale Sector 2 (luare de mită și abuz în serviciu).
„În perioada septembrie 2024 – ianuarie 2025, cei 9 inculpați, reprezentanți ai societăților comerciale, au cumpărat influența celor 2 traficanți de influență, pentru ca aceștia din urmă să intervină pe lângă funcționari publici din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București, Poliției Locale Sector 1, Poliției Locale Sector 2 și Brigăzii Rutiere din cadrul Direcției Generale de Poliție a Mun. Bucureşti (9 inculpați), urmând ca polițiștii să nu constate și să nu dispună sancțiuni contravenționale conform Hotărârii nr. 134/26.08.2004 emise de Consiliul General al Municipiului București, permițând în acest mod autovehiculelor de transport ale societăților comerciale menționate să se deplaseze fără autorizația de circulație.
Potrivit Hotărârii menționate, circulația autovehiculelor destinate transportului de mărfuri și a utilajelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 5 tone este restricționată în două zone teritoriale ale mun. București, în care accesul se poate efectua doar în anumite intervale orare și în baza unor autorizații emise de Primăria Municipiului București.
În funcție de zonă și de tonajul autovehiculelor, taxa percepută pentru obținerea autorizațiilor de circulație variază de la 95 lei la 3.347 lei pe zi, pentru fiecare vehicul.
În perioada analizată, probele administrate au dus la identificarea a peste 1.000 de transporturi efectuate fără autorizație de circulație, în condițiile în care unele dintre societățile comerciale nu au solicitat nicio autorizație, iar altele au solicitat un număr nesemnificativ de autorizații (de exemplu, o autorizație, respectiv 10 autorizații).
În sarcina celor doi traficanți de influență s-a reținut că aceștia primeau în repetate rânduri sume de bani de la reprezentanții societăților comerciale, în funcție de numărul de transporturi și de zonele în care acele transporturi erau făcute. În schimbul acestor sume de bani, traficanții de influență făceau demersuri pentru ca autovehiculele societăților de transport să poată circula fără autorizația necesară, după cum urmează:
obțineau planificările de serviciu și identificau polițiștii care urmau să își desfășoare activitatea de constatare la regimul circulației rutiere în anumite zile și ore, aspect în funcție de care erau organizate transporturile efectuate de către societățile comerciale;
indicau reprezentanților societății sau șoferilor traseul de urmat, iar în unele situații însoțeau efectiv autovehiculele de transport ale societăților;
luau legătura cu polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, asigurându-se că aceștia omit să oprească autovehiculele și să aplice sancțiuni contravenționale;
obțineau informații cu privire la planificarea unor acțiuni de prevenire din cadrul instituțiilor, despre care anunțau reprezentanții societății, împrejurare în care cei din urmă obțineau autorizație de circulație pentru perioada respectivă.
Corelativ, în sarcina polițiștilor s-a reținut că au omis să constate sau să aplice sancțiuni contravenționale societăților implicate, unii dintre ei primind în acest scop sume de bani remise de către traficanții de influență”, detaliază procurorii.
Acestea fiind acuzațiile, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de 5 inculpați (4 reprezentanți ai societăților comerciale și un polițist din cadrul Brigăzii Rutiere). În același timp, restul de 15 inculpați (2 traficanți de influență, 8 polițiști și 5 reprezentanți ai societăților comerciale) au fost reținuți pentru 24 de ore.