Andrei Muraru pare a fi, momentan, sigur pe postul său de ambasador în SUA.
După decizia administrației Trump de a reveni asupra ridicării vizelor pentru țara noastră s-au tot căutat vinovați, iar unul dintre cei responsabili pentru eșec a fost considerat Andrei Muraru.
În ultima săptămână, tot mai multe voci au arătat că ambasadorul Andrei Muraru ar trebui rechemat în țară, însă ministrul de Externe a subliniat că nu sunt astfel de discuții.
Afirmațiile lui Emil Hurezeanu au fost făcute aseară, la B1 TV, când acesta a fost chestionat asupra posibilității de schimbare a ambasadorului României în Statele Unite ale Americii.
În urmă cu o săptămână, liderii coalitiei de guvernare au discutat despre schimbarea ambasadorului roman in SUA, dar și despre demiterea lui Hurezeanu de la Externe. Însă președintele interimar Ilie Bolojan nu a fost de acord, așa că momentan situația a rămas aceeași.
Iar aseară, Emil Hurezeanu a explicat că retragerea oricărui ambasador se face în baza unei proceduri, iar decizia stă în „pixul” președintelui țării.
„Schimbarea ambasadorului de la Washington sau schimbarea ambasadorilor în general devin priorități atunci când se apropie sau este atins sfârșitul mandatului, care este de patru sau de cinci ani, și cred că lucrul acesta este cunoscut din momentul retragerii unui ambasador, un demers pe care îl poate face numai președintele prin decret. (…)
Orice ambasador mai are apoi trei luni pentru despărțirea de locul în care și-a exercitat mandatul, pentru reglarea relațiilor cu autoritățile locale, cu colegii diplomați ș.a.m.d. la plecare. Cred că retragerea domnului ambasador de la Washington a putut să fie o problemă în discuții, așa cum retragerea oricărui ambasador, în anumite situații, poate fi un subiect de discuții (…).
După știința mea nu este în discuție acum retragerea ambasadorului de la Washington”, a precizat ministrul Hurezeanu, pentru sursa citată.