Parcul transfrontalier va deschide calea spre o mai bună colaborare între state, atât în domeniul protecției și conservării mediului și vieții sălbatice, dar și în beneficiul comunităților locale.
Agent Green, organizația pentru protecția mediului, a luat inițiativa de a crea premisele necesare pentru înființarea viitorului Parc Național al Păcii.
Zona care urmează să fie împădurită se situează la granița României cu Ucraina.
În același timp, organizația de protecția mediului și-a fixat ambiția de a realiza și Traseul Păcii.
Este vorba despre o potecă care va străbate întreg lanțul carpatic. Aceasta va începe din Cehia, întinzându-se până în Serbia și traversând Polonia, Slovacia, Ucraina și România.
Agent Green: ”Oamenii și animalele au nevoie de un loc unde să se simtă în siguranță și în armonie cu natura”
”Ideea mi-a venit în prima săptămână de la declanșarea războiului când veștile triste nu încetau să apară și mă frământam foarte mult. M-am gândit că oamenii și animalele au nevoie de un loc unde să se simtă în siguranță și în armonie cu natura, locul unde să se recreeze și să își recapete puterile. Premisele științifice și tehnice pot fi pregătite încă de pe acum, în așteptarea păcii și a stablității pe care toți ni le dorim”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Prin urmare, președintele organizației a luat legătura cu Marcel Mîndrescu, doctor în geografie la Universitatea din Suceava pentru a studia hărțile și pentru a găsi cea mai potrivită zonă din Suceava, știind că în Maramureș pădurile au fost mascacrate.
Parcul Național al Păcii va fi un spațiu care să conserve și să promoveze tot ce este mai valoros în spațiul carpatic împarțit de cele două state prietene și vecine
Conform comunicatului, Parcul Național al Păcii va fi un spațiu destinat protecției biodiversității, conservării apelor curate, punerii în valoare a arhitecturii rurale, conservării peisajelor naturale milenare și a celor culturale seculare.
În pus, va susține diversitatea etnică, tradițiile, obiceiurile, portul popular și cultura tradițională.