Sursa foto: Pixabay

Bloomberg transmite că luni, 4 aprilie, prețul la gaze naturale din Europa a crescut cu 7 % din cauza temerilor cu privire la modul de aprovizionare, dar și a noilor sancțiuni pe care Uniunea Europeană vrea să le impună Federației Ruse.

Deciziile liderilor europeni vine în contextul în care au apărut noi imagini cu atrocitățile pe care armata rusă le-a făcut pe teritoriul ucrainean. Potrivit cancelarului german Olaf Scholz, UE va cădea de acord asupra unor „noi sancțiuni” împotriva Rusiei.

De asemenea, Christine Lambrecht a declarat că Uniunea Europeană trebuie să discute și să ia o decizie cu privire la încetarea achizițiilor de gaze de la ruși.

Moscova a început să ceară plata în ruble

Prima țară europeană care a renunțat definitiv la gazul rusesc a fost Lituania, ca răspuns la cerințele venite de la Moscova.

„Începând din această lună – fără gaz rusesc în Lituania. Dacă noi putem să o facem, atunci și restul Europei poate”, scris pe o rețea de socializare președintele țării, Gitanas Nauseda.

La Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures de gaze cu livrare pentru luna următoare erau în creștere cu aproape 3%, până la 115 euro pentru un Megawatt/h.

În ultimele șapte zile, prețurile au crescut cu 11%, aceasta fiind prima creștere înregistrată în ultimele 30 de zile. Analiștii de la Bloomberg Intelligence, Henik Fung și Chia Cheng Chen, sunt de părere că riscurile geopolitice vor menține creștrea prețului gazului pentru o perioadă lungă.

„Solicitarea Kremlinului ca ţările europene să plătească în ruble pentru gazele ruseşti creşte miza pentru aprovizionare şi posibilitatea unor perturbări”, suțin cei doi analiști, potrivit Agerpres.

Reamintim că prima țară din Europa care a decis să plătească în ruble pentru gazul rusesc este Slovacia, informează Nexta. Anunțul a fost făcut de către ministrul Economiei slovac Richard Sulik.

Pe 4 martie, prețul gazelor naturale pentru Europa a ajuns la un record de 2.400 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaze, prețul fiind de 12 ori mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă.

Citește și articolul: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: România nu poate achita în ruble gazele naturale livrate din Rusia

Articolul precedentA fost stabilită perioada de prohibiție pentru pescuit
Articolul următorParcul Național al Păcii: campanie de împăduriri la granița României cu Ucraina
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.