Un fost secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății a fost găsit vinovat pentru dare de mită, în legătură cu atribuirea cu dedicație a unui contract privind achiziția de aparatură medicală, în valoare de 2.207.100 lei plus TVA. Alin Iulian Țucmeanu a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru două infracțiuni de dare de mită, în martie 2016. În același dosar au fost judecați alți doi inculpați: reprezentantul de fapt al SC Romepro Industries SRL pentru două infracțiuni de complicitate la dare de mită, dar și societatea comercială, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită. Ieri, Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv.

Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon împotriva sentinței penale nr. 634/30.03.2018 a Tribunalului București Secția I Penală. Desființează, în parte, sentința penală apelată și, rejudecând, în fond: 1. Condamnă pe inculpatul Țucmeanu Alin Iulian la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare pentru complicitate la dare de mită… interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 4 ani, de la rămânerea definitivă a pedepsei principale… suspendă executarea pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani… pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Administrației Domeniului Public Sector 2 sau al Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, conform deciziei consilierului de probaţiune, pe o perioadă de 100 zile, în condiţiile Legii nr.253/2013… obligă pe inculpatul Țucmeanu Alin Iulian la plata cheltuielilor judiciare către stat în fond, în cuantum de 8.000 lei.

2. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Vodislav Cristinel-Spiridon, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, …pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Liceului Energetic nr. 1 Târgu Jiu sau al Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși”, conform deciziei consilierului de probaţiune, pe o perioadă de 100 zile. Menține restul dispozițiilor sentinței penale apelate, în măsura în care nu sunt contrare prezentei decizii…”, se arată în minuta instanței.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, „în perioada august – noiembrie 2015, inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon, în calitate de reprezentant de fapt al S.C. Romepro Industries S.R.L, a promis suma totală de 60.000 euro unor persoane din conducerea unui spital, abilitate să încheie un contract privind achiziția de aparatură medicală, în valoare de 2.207.100 lei plus TVA, subsecvent acordului cadru încheiat anterior între această unitate sanitară și firma respectivă.

În aceeași perioadă, inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon a beneficiat de sprijinul inculpatului Țucmeanu Alin Iulian, la acea dată secretar de stat în Ministerul Sănătății, care l-a recomandat persoanelor respective, asigurându-le totodată de „seriozitatea” omului de afaceri și de faptul că acesta își va onora promisiunea de a le remite suma totală de 60.000 de euro.

În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de 1700 de euro și 1900 lei, ridicate de la inculpatul Țucmeanu Alin Iulian și asupra sumei de 8.000 lei ridicată de la inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon”.

Articolul precedentMagistrații români protesteaza azi la Bruxelles
Articolul următorActual membru Pro România, Sorin Marica ar vrea o împăcare cu PSD