Fostul președinte al țării și al PSD Ion Iliescu a fost invitat la un podcast realizat de Ionuţ Vulpescu, care a mărturisit că fostul șef al statului i-a fost mentor.
Fost ministru al Culturii, Vulpescu a precizat că ceea ce a fost difuzat duminică este doar prima parte dintr-un lung „dialog”, opinând că interlocutorul său este „la fel de puternic azi, ca și în urmă cu 20 de ani, când a părăsit Palatul Cotroceni”, dar și că „și-a păstrat credibilitatea”.
„Ca orice lider, a polarizat: unii l-au iubit și îl vor iubi, alții l-au urât și îl vor urî. Dincolo de argumente. Așa e pe aici, unde totul e între odă și pamflet. Dar unde găsim, în egală măsură, multă bășcălie și lipsă de respect față de orice.
Sunt impresionat de numărul enorm de reacții ale oamenilor care s-au simțit reprezentați de Ion Iliescu și care nu se simt dezamăgiți nici azi de alegerea lor. Oameni simpli și complecși, care caută mereu adevărul și autenticitatea politicii. Care au mereu nevoie de speranță. Sunt în același timp conștient de numărul și mai mare al celor care au citit fără să reacționeze. Pare că le știm pe toate și nu ne mai zgâlțâie nimic.
Fac o mărturie care explică prețuirea mea pentru omul Ion Iliescu: niciodată nu mi-a cerut nimic în schimbul mentoratului și ajutorului lui. E lecția mea politică și umană, e noblețea care mă obligă.
În rest, Ion Iliescu e un modern: înțelege la fel de bine lumea veche și lumea nouă, le-a gustat pe ambele, dar a ales să își facă lumea lui. La un Congres al partidului, în 2010, Ion Iliescu a spus. “Eu am brandul meu.” Astăzi, brandul Ion Iliescu a împlinit 94 de ani”, a explicat Ionuț Vulpescu contextul.
Aceasta în condițiile în care interviul a fost difuzat de ziua de naștere a lui Iliescu, acesta vorbind inclusiv despre democrație.
„Dacă e ceva disfuncţional la nivelul democraţiilor contemporane – unde distincţia dintre Vest şi Est s-a erodat – e faptul că succesul în politică e rezultatul acestor forme de pesimism şi de scepticism prin care nimeni nu mai acordă voturi favorabile, ci doar voturi negative. E important să ştii că nu ai câştigat meciurile pierdute de alţii, că ai fost ales pentru că alţii au fost respinşi. (…)
Politica înseamnă arta de a convinge majorităţi, punând interesul naţional şi statul mai înainte de bunăstarea propriului partid sau a propriei echipe. (…) Politica e domeniul realismului. (…) Politica înseamnă şi o putere sufletească: de a fi la conducere sau în opoziţie, de a accepta cu demnitate pierderile şi, cu decenţă, câştigurile, de a şti când să renunţi.
Nu mi s-a părut ceva mai ridicol decât încăpăţânarea de a rămâne la putere atunci când nimeni nu te mai vrea. Cum nu mi s-a părut ceva mai decadent decât momentul în care politica a început să nu mai fie un teritoriu în care autorităţile morale se pot pronunţa”, a explicat Ion Iliescu.
Întregul interviu – prima parte, aici