Foto: Hotnews.ro

Aproximativ 500 de copaci sănătoși au fost puși la pământ cu scopul de a face loc unui nou cartier rezidențial, în Peninsula Floreasca din București. Defrișările ar fi început, potrivit unei anchete Hotnews.ro, vineri, după ce Primăria Capitalei a emis un aviz de defrișare pentru cca. 467 de copaci. Mai pe larg, vorbim despre o locație aflată la adresa Intrarea Navigatorilor, nr. 15. Potrivit aceleiași surse, în urma defrișărilor ar urma să se construiască un cartier de imobile de două etaje care va purta numele de One Peninsula. În compensație, autoritățile susțin că se are în vedere plantarea a 2.000 de copaci, care să-i înlocuiască pe cei defrișați.

Ce spune legea?

În legea 70/2013 se menționează următoarele: „Schimbarea destinației terenurilor amenajate că spații verzi și/sau prevăzute că atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absolută”.

Însă, în mod surprinzător, aceeași lege mai spune că: „Terenurile înscrise în cartea funciară că fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu”.

Aviz de defrișare legal, potrivit Primăriei Capitalei

„În legătură cu solicitarea dvs va informăm următoarele: este vorba de un teren privat, în suprafață de 22 ha, deci nu de un spațiu public ( parc). Avizul este dat pentru 467 de copaci cu plantare în compensare a altor 2000. Precizăm că proprietarul terenului a început demersurile pentru obținerea avizului încă de anul trecut. Avizul eliberat de Direcția de Mediu din cadrul PMB îndeplinește toate cerințele legale și are la baza avizele și acordurile emise de instituțiile abilitate. Ca urmare, întrucât au fost îndeplinite toate condițiile legale pentru emiterea avizului, neeliberarea acestuia de către PMB ar fi însemnat încălcarea legii”, e răspunsul Primăriei Capitalei.

Alte imagini concludente:

Ziarul de Investigații

Articolul precedentOFICIAL: BEC propune clasarea cererilor de renumărare a voturilor
Articolul următor„Alianța” PSD-PNL-USR PLUS a fost învinsă de Măria Sa, cetățeanul
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.