Codrin Ștefănescu: Eu cu cine votez… la prezidențiale? Cu omul lui Soros sau cu Iohannis?

Codrin Ștefănescu „trăiește o dramă” din dragoste pentru partid pe care alți membrii și colegi de-ai lui nu vor să o împărtășească din teamă că-și vor pierde fotoliile moi. Mai mult, acesta suferă că știe că PSD nu va avea un candidat atât de bun pe care să-l ducă în turul doi la prezidențiale, iar simpatizanții partidului vor fi forțați să voteze cu „omul lui Soros” sau cu  Klaus Iohannis.

În plus, partidul pare mai destrămat ca niciodată, iar fragmentarea va fi una și mai mare în momentul în care Viorica Dăncilă va porni epurarea din cabinetul guvernamental. Ținte par a fi toți cei din „garda Dragnea”, fie că au fost „meseriași” pe funcție precum Daea sau Carmen Dan, fie că doar s-au iubit cu fostul lider care acum este la pușcărie. Deși se află în plină „suferință politică”, Codrin Ștefănescu a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ziarul de Investigații.

Sunt certuri serioase între liderii din PSD. Ce șanse sunt ca aceastea să ducă la despărțiri iremediabile?

De obicei lucrurile nu sunt iremediabile. Întotdeauna există soluții, dar acum soluțiile nu prea vin. Anul trecut pe vremea asta, a fost un Congres al PSD, în care eu am fost la cuțite cu Liviu Dragnea, după cum bine știți. Atunci am luat destule voturi, cu toate aranjamentele făcute, cât să ridice semne de întrebare legate de omogenitatea partidului. Dragnea ce a făcut atunci? A luat pe cei doi contracandidați ai Vioricăi Dăncilă, pe Cati Andronescu și pe Nicolae Bănicioiu, în primul rând pe Ecaterina și a chemat-o la partid să vorbească cu ea. M-a chemat și pe mine și mi-a spus: „Codrine, rămâi mai departe secretar general adjunct. Știu că nu ne înțelegem, dar poate timpul le va rezolva. Dar pentru partid trebuie să tragem amândoi”. Eu am continuat câteva luni de zile ignorându-l pe Dragnea până când colegii au găsit o formulă de a ne aduce la aceeași masă pe amândoi. La o masă bărbătească s-au discutat niște lucruri și s-a ajuns la niște înțelegeri. Asta a fost momentul în care anunți public că vrei așa. Când anunți partidul și electoratul că vrei unitate, trebuie, la naiba să faci acea unitate. Când spui unitate te uiți la contracandidați și vezi așa: împotriva mea (n.r. – Viorica Dăncilă) au candidat Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu care împreună au luat o treime din voturi. O treime din delegați înseamnă câteva sute de mii de membri de partid. Unitate înseamnă că-i chemi pe oamenii aștia. Pe toți cei care au luat procente semnificative împotriva ta îi chemi pentru a vedea cum ne tolerăm și cum conviețuim în acest partid.

Codrin Ștefănescu un scenarist de ocazie…

Cred că a dat această declarație fără rea credință, a fost doar o scăpare, așa am declarat atunci. Dar, o scăpare este o oră, două, cinci, 24 de ore, 48 de ore, 72 de ore, dar când se strâng zilele și săptămânile nu mai este o scăpare. Cam asta este situația la noi în partid în momentul de față.

Starea economică a României pe plan secundar. Mai întâi trebuie rezolvate disensiunile din partid

Până să te gândești la remanierea guvernului, la evaluarea miniștrilor, la dialogul lui Teodorovici despre fiscalitate, despre banii către primării, despre calcularea pensiilor, prima dată și prima dată, te întorci în partid către contracandidați și vezi dacă se poate face liniște și armonie. Eu nu am mai vorbit cu Dăncilă de 42 de zile, 6 săptămâni, păi când a trecut timpul ăsta și tu faci tot ce vrei tu, nu mai veni să îmi vorbești tu mie de unitate. Mie asta îmi arată că vrei să fii tu cu echipa ta, toţi, și noi, ceilalți, să nu fim nimic. Ei bine, nu merge așa! Și nu suntem noi cei care transferăm aceste chestiuni în spațiul public, nici eu, nici Pleșoianu, nici, Șerban sau Olguța.

Care este strategia lui Dăncilă în condițiile în care vrea remaniere guvernamentală, în condițiile în care partidul este extrem de fragmentat?

Nu știu ce strategie are Dăncilă, în aceste condiții. Nu știu de ce se vrea această remaniere tocmai acum. Nu înțeleg de ce ar trebui remaniată Carmen Dan, nu o să înțeleg în vecii vecilor. La fel și în cazul lui Petre Daea, care din punctul meu de vedere este cel mai bun ministru al Agriculturii pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. Este omul care a avut absorbție 100,04% din toate programele pe fonduri europene, adică a depășit cu 0,4% maximumul admis. A făcut ca România să fie pe primul loc la porumb, floarea soarelui și secară și a dovedit că în fiecare an am devenit ceea ce ne-au spus nouă bunicii, că eram Grânarul Europei. De ce să-l schimbi, doar pentru că a fost cu Dragnea în teritoriu și au deschis împreună o serie de proiecte, multe dintre ele legate de irigații. Am irigat aproape 25% din suprafața țării. Anul acesta vom închide cu 40% din suprafață. Pe Petre Daea încă doi ani de mandat şi o să avem irigată 100% din ţară.

Teoria conspiraţiei din interiorul partidului?

A apărut o teorie tot din interiorul partidului cum că grupul dizident format din Codrin, Pleșoianu, Șerban și alții își creează o structură proprie naționalistă. Nu este adevărat! Și partea asta naționalistă votează PSD pentru că suntem aici. Deci nu trebuie să facem nimic nou, pur și simplu, trebuie să fim mai tari, mai curajoși și mai puternici decât am fost acum. Dar pentru asta, ne trebuie unitate. Unitate înseamnă ca noul leadership să înceapă să comunice cu oamenii. Deci până te duci în județe să vorbești cu colegii, vorbește și cu contracandidații. Poate contracandidații au și ei susținerea unor județe în care…nu te bucuri acum de un foarte mare dialog. Nu știu, mă gândesc și eu! Adică, sunt lucruri atât de logice pe care le-au analizat toți. În afară de Pieleanu, toată lumea, Ciuvică, Cristoiu, Nistorescu, toată lumea. Cred că nu e jurnalist de-al vostru, greu, din generația asta adevărată care face și analize și …la televizor care să nu fi spus lucrul ăsta „mă, e ceva în neregulă aici!” Deci Dragnea, cum îi spun ei „Dictatorul!”, anul trecut nu a stat o zi după Congres până să nu încerce dialogul cu cei care l-au vrut schimbat și au contracandidat contra a ceea ce a vrut el. Deci, a doua zi începuse dialogul. A doua zi! N-au fost capete tăiate, n-au fost… Eu ce am văzut? La două zile după Congres este remaniat Șerban Nicolae…. Am înțeles! Tot electoratul nostru și primarii noștri și oamenii care ne votează au umplut paginile noastre de FB și de nu știu ce cu tot felul de comentarii. Băi, dar nici p-alea nu le citiți? Ce urmăriți, de fapt, voi? La două zile după Congres să-l remaniezi pe Șerban…

Spuneați că nu ați vorbit cu doamna Dăncilă de 42 de zile, de 6 săptămâni.

Am vorbit de două ori cu ea în 42 de zile. O dată la nunta lui Nicolae Bădălău, la fata lui, acum 2 săptămâni și o dată la Congres.

Dar nimic oficial să spunem „hai să punem cărțile pe masă să vedem ceva concret”?

Nu! Absolut nimic! Iar partidul știe lucrul ăsta.

Și de ce nu face nimic sau nu fac nimic ceilalți membri?

Păi nu, dar întrebați-i: ”Măi, Fifore, măi Viorica Dăncilă, cu Pleșoianu ați vorbit în ultimele 42 de zile? Păi, nu! Aha! Dar cu Șerban ați vorbit până să-l maziliți? Păi, nu! Aha! Dar cu Olguța mai vorbiți, că tocmai a fost schimbată din purtător de cuvânt?” Și acum e Fifor de toate! Și secretar general, a rămas și președintele Consiliului Național și purtător de cuvânt și-așa mai departe. Totuși e prea mult, zic eu așa, ca și coleg. Totuși, Olguța a fost purtător de cuvânt în cea mai cumplită perioadă a noastră de campanie electorală și de tot și chiar s-a descurcat. Adică, am avut niște comunicatori fabuloși! și din partid și din guvern. Sunt oameni de genul ăsta cu care o conducere care vrea unitate, primul lucru, se așază la masă, să mă văd eu cu CeX-ul, hai să mă văd și cu oamenii ăștia, hai să bem o cafea cu toții să afle tot partidul că poate răsufla mai ușurat să știe că-i așezi la masă pe toți și acolo cu contre, cu discuții nonconvergente, se ajunge la o concluzie, se ajunge la ceva.

Bănuiți că ar fi cineva în spatele doamnei Dăncilă care-i face strategia asta?

Nu bănuiesc nimic și nici măcar nu mă mai explic pe subiectul ăsta. Trebuie să dea explicații cei care conduc acum. Eu am spus niște adevăruri. Noi, cei care am pierdut la Congres, așa cum a fost Congresul, și totuși avem împreună un număr semnificativ de voturi, oameni care s-au bazat pe noi și care au avut încredere în noi. Nu se simt, acești oameni care ne-au votat, nu se simt reprezentați, în momentul de față, știind că noi nu avem niciun dialog cu noua conducere.

Și care e cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în situația asta, dacă vă simțiți abandonați de partid?

Am zis așa: a plecat Cristi Socol, a plecat deputatul Liviu Balint de la Sălaj. Nu a plecat singur, a plecat cu mai mulți. Au plecat deputații de la Brașov, în timp ce voi jucați ping-pong. Măi, dar cineva vorbește cu oamenii ăștia să nu mai plece? Cineva! Și noi știm care mai sunt nemulțumiții. Dar cineva mai vorbește și cu ei? Nu!

Da, e ciudată toată situația asta! Cum ar trebui să arate candidatul PSD la prezidențiale, în momentul de față?

Simplu! Să fie, în primul rând, ales prin votul Congresului. Dacă toți delegații din partid spun ”mergem nu știu, cu Pleșoianu, cu X-ulescu” atunci dacă ai sprijinul partidului, din start intri în turul 2 că vor trage toți cu dinții, corect? Așa a fost și la Ponta, în 2014. nu toți din partid l-au suportat pe Ponta. Nu toți din partid l-au iubit pe Ponta. Dimpotrivă, aș putea spune! Erau oameni care-l antipatizau adânc, dar au tras toți la aceeași căruță. A fost votul Congresului, s-a făcut Marea Adunare de pe stadion, toată lumea a tras și partidului i-au dat 43% în primul tur, cu toate forțele. Toți au tras la aceeași căruță! Nu a mai stat nimeni la antipatie, nu-l suport, nu! Toată lumea, ăsta e candidatul nostru, stabilit de noi, împreună, cu ăsta mergem până în pânzele albe! 

Și cum vedeți acum că se gândesc și la un candidat independent și la un candidat din afară? Adică sunt oricare soluții mai puțin cea spusă de dvs.

Nu știu încă! E prematur! Încă nu s-a anunțat nimic! Nu știu nici măcar cine face sondajul că nu i s-a explicat nimănui cine face sondajul, care sunt numele care apar în acest sondaj, de ce apar acele nume și nu apar altele, de exemplu, de ce se gândește cineva la un om din exteriorul partidului, că este foarte important să fie din interiorul partidului. Adică, PSD-istul din terioriu nu-ți votează un om acum venit proaspăt. Poate să fie el o figură predominantă la nivel planetar, înțelegi? Lumea din teritoriu întreabă „ăsta a fost membru la noi, a stat cu noi în perioadă de restriște? Nu! Atunci, să fie sănătos! O fi el planetar, să candideze independent! Noi votăm un PSD-ist!” E simplu!

Deci prin soluția asta PSD își cam pune cruce la prezidențiale?

Eu sper că nu, că tocmai pentru asta militez așa mult și trag. Am și spus că vreau ca persoana care candidează să fie din partid să fie susținută de întregul congres. Eu vreau o șansă pentru electorat. Trăim o dramă și eu și alte milioane de simpatizanți PSD, drama este că dacă nu intrăm în turul doi cu cadidatul PSD o să avem cea mai dramatică situație a partidului din ultimele 3 decenii. Și spun de dramă pentru că simpatizanții partidului vor trebui să aleagă în turul doi între Iohannis și Cioloș. Și nu poți să vii să le spui în două săptămâni „Nu votați cu Cioloș pentru că este Soros, că este USR și votați cu Iohannis”. Nu poți să vii cu asemenea aberație. Apoi or să vină cei din electoratul tău și o să te intrebe „Dar nu ne-a înjurat Iohannis 4 ani de zile că suntem ciuma roșie și cutare? Mai bine votăm cu contracandidatul lui, oricine ar fi”. Asta va fi drama cea mare în PSD, că membrii de partid, cu membrii de familie și cu neamurile lor vor vota contra lui Iohannis cu oricine pentru că noi nu am fost în stare ca în turul doi să ducem un candidat de-al nostru.