Sursa foto: Facebook

Premierul Georgiei a anunțat că a depus candidatura la aderarea la Uniunea Europeană, în mod oficial, joi, la doar două zile după ce Ucraina a semnat cererea de aderare la blocul comunitar.

  Șeful Guvernului, Irakli Garibașvili, a precizat că Georgia este un stat european ce în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare serioasă, precizând că aderarea la UE reprezintă „obiectivul strategic” al Tbilisi.

Poate cel mai important motiv pentru care Georgia a cerut aderarea la blocul comunitar european este reprezentat de invazia rusească asupra Ucrainei. Reamintim că țara din Caucaz a făcut parte din Uniunea Sovietică, iar în 2008, Rusia  a reușit să cucerească două teritorii în urma unui război-fulger: Osetia de Sud și Abhazia.

Când războiul pornit de Putin unește lumea liberă

Discursul lui Zelenski din ultimele zile a dat curaj mai multor lideri să își arate interesul pentru Uniunea Europeană, președintele ucrainean precizând în repetate rânduri că e nevoie de o accelerare a intrării Ucrainei în Uniunea Europeană.

În 2021, guvernul de la Tbilisi a anunțat că intenționează să își prezinte candidatura la aderarea la UE în 2024, dar războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei a schimbat planurile guvernanților.

Asemenea Ucrainei, Georgia a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, dar cu toate acestea, acordul nu poate oferi o garanție că va face parte din blocul comunitar.

Drumul Georgiei spre UE va fi unul lung deoarece țara este zguduită, în acest moment, de o criză politică seriosă, iar guvernul este acuzat de încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Reamintim că astăzi, 3 martie, Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Președintele Maia Sandu a declarat că țara pe care o conduce este gata să își asume responsabilitatea pentru viitorul ei, precizând că moldovenii își doresc să trăiască pașnic în democrație.

„Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană”, a declarat președintele Republicii Moldova, potrivit Digi24.

În urmă cu două zile, și președintele ucrainean a semnat cererea de aderare a Ucrainei la blocul comunitar european.

Maia Sandu, după semnarea cererii de aderare a Moldovei la UE: „Suntem gata să ne asumăm viitorul”

Articolul precedentMaia Sandu, după semnarea cererii de aderare a Moldovei la UE: „Suntem gata să ne asumăm viitorul”
Articolul următorFranța renunță la masca de protecție și pașaportul de vaccinare
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.