Sursa foto: Wikipedia - Catedrala “Sfânta Sofia” din Kiev
Sursa foto: Wikipedia - Catedrala “Sfânta Sofia” din Kiev

Asociaţia Europeană a Catedralelor a solicitat ca tocsinul (clopotele de alamă) să bată, joi la prânz, timp de şapte minute.

Autun, Limoges, Lyon, Dijon, Coventry şi Berlin au răspuns deja pozitiv, informează News.ro, citat de G4 Media.

Clopotele vor bate timp de şapte minute, adică un minut pentru fiecare zi de când tancurile ruseşti au intrat în Ucraina

Când naţiunile ard, clopotele bat!”, afirmă Asociaţia într-un text transmis Le Figaro.

De asemenea, Asociaţia Europeană a Catedralelor a declarat că, prin această acţiune, îşi arată solidaritatea cu popoarele lumii şi păstrează vie memoria celor căzuţi în războaie.

Clopote pentru Ucraina: “Îi purtăm în gând pe toţi cei afectaţi de acest război”

Ne amintim de morţii din toate ţările implicate. Îi purtăm în gând pe toţi cei afectaţi de acest război. Ne rugăm pentru pace şi ne vom exprima recunoştinţa dacă armele vor tăcea”, se arată în mesaj.

Asociaţia include o sută de membri din Europa, între care catedrala ucraineană Sfânta Sofia. “Am putut să corespondăm cu cei doi arhitecţi ai săi şi am căutat mijloace de a le arăta sprijinul”, explică Wolfgang Zehetner, arhitect-şef la catedrala Sfântul Ştefan din Viena şi cel care conduce asociaţia.

Conform sursei citate, miercuri după-amiază, în afară de catedrala din Viena, cele din Paris, Limoges, Autun, Lyon, Dijon, Berlin, Francfort, Lübeck au răspuns deja apelului, precum şi edificii din Italia sau catedrala din Coventry, în Anglia. Lista se măreşte de la oră la oră, implicând şi alte monumente din Spania, Cehia, Norvegia şi Elveţia.

Catedrala “Sfânta Sofia” din Kiev, sub amenințarea bombardamentelor rusești

În cursul zilei de marţi, 1 martie, Ministrul Culturii și Politicii Informaționale, Oleksandr Tkachenko, a avertizat că armata rusă plănuiește să distrugă Catedrala „Sfânta Sofia” din Kiev. Informația a fost confirmată și de Serviciul de informații al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene.

Scrisoarea adresată UNESCO avertizează că armata rusă încearcă “să distrugă întreaga istorie a Ucrainei”. Catedrala păstrează mozaicuri și fresce care datează din secolul al XI-lea, potrivit ziare.com.

Articolul precedentMinistrul ucrainean al Apărării: Vom învinge cu siguranţă, chiar dacă va curge sânge, lacrimi, durere
Articolul următorVasile Dîncu: Nu există nicio legătură între războiul din Ucraina și prăbușirea celor două avioane
Jurnalist full-time / Pesimist part-time